ONSDAG 25. JUNI 2008

2. kapittel fra "Den Berømte Læreboka"
BACK TE BACK - FY FY

(Kunstmuseet) Akkurat som Bibelen og Koranen er det "ingen" som har forfattet "Den Berømte Læreboka." Likhetene stopper ikke der, for fotball er religion og IL Tempo er katedral. Etter å ha gjort drastiske endringer i lærebokas første kapittel om kontringer mot Malvik FK 2, tok IL Tempo igjen i bruk viskelær og fyllepenn og gjorde nye grep for å bryte ned norsk fotballs jantelov.

- Ta den berømte læreboka og riv den i fillebiter. Det er på tide å skrive en ny! sa Morten Solem. Emil Hauge og Andreas Thyge Nielsen er enig.

Da Emil Hauge før kampen sa at han hadde en følelse av at han kom til å score mot Kroppan, himlet medspillerne med øynene, ubemerket selvsagt, og jattet med. Da også David antydet at han hadde en god følelse før kampen, rant diskusjonen raskt ut i sanden som relativt urealistisk, meningsløs og usaklig. Men det var før IL Tempo brøt en forsvarsfirers viktigste regel (hentet fra "den Berømte Læreboka", gml. utgave): "Begge backene skal ikke under noen omstendigheter bli med opp i samme angrep. Hvis én back går skal de tre andre forsvarerne forflytte seg sideveis og sone ut rommet backen frigjør for en evt. kontring imot."

I følge Emil Hauge og Andreas Thyge Nielsen gjelder ikke dette regelverket for IL Tempo. For en IL Tempo-kamp er en skisse, fotballen er en pensel og en IL Tempo-scoring et maleri, et kunstverk.

Ny standard, nytt kapittel, her er det nye idealet:
For at såkalte fotball-forstå-seg-påere i fremtiden ikke skal referere til feil lærebok, har IL Tempo.no tatt på seg oppgaven å omskrive læreboka og erstattet den forhistoriske standarden for backspill med Andreas Thyge Nielsens og Emil Hauges såkalte "Back te Back"-scoring mot Kroppan.

Som illustrasjonen over (ikke) viser starter angrepet med at IL Tempo ruller ballen i forsvar, lokker Kroppan opp i banen og utviser en tålmodighet som er helt i strid med typisk norsk overgangsspill hvor ballen for enhver pris skal slås i lengderetning. Ballen veksler fra høyre til venstre før Thyge Nielsen settes opp på høyre med masse rom foran seg. Thyge søker inn sentralt hvor Åsmund Nielsen og Stian Finckenhagen inviterer til vegg. Thyge velger kjekkas fremfor tjukkas og spiller til Åsmund. Thyge virrer rundt et par ganger, orienterer seg og stikker mot måll. Åsmund venter til riktig sekund og spiller gjennom Thyge som har holdt seg innenfor offsidelinja. Alene med keeper forventer alle at mannen med like dårlig venstrefot som Kent Stian Holmlis høyrefot skal dunke ballen i mål, men nei, hva gjør han? Thyge spiller til venstre for seg, hvor verken Holmli eller Tor Haakon Bjørgum kommer, nei, der kommer Emil Hauge, på et fullstendig ulovlig løp. Hauge gjør ingen feil, tapp'er ballen i mål og får umiddelbart kjeft for å ikke å fylle inn rommet Thyge etterlot seg i forsvar.

Noen bedre?

PS: Det skal legges til at dette angrepet bestod av veldig mange trekk, så for at såkalte forstå-seg-påere ikke skal gå seg vekk i piler, baller og gule drakter er det kun de siste tre trekkene av scoringen som er illustrert.