TORSDAG 11. MAI 2006

Eikebrokk greier ikke å prestere opp mot sitt beste:
STÅR FREM SOM DIABETIKER

(Gildheimsveien) Til tross for at Erik Eikebrokk scoret sesongens to første mål i gårsdagens 4-0 seier over Kvik 2, er ikke alt lenger som det skal være. Til tross for sitt sjarmerende vesen og sydenbrune kropp har sukkerklumpen nå dratt på seg sukkersyke. Denne sykdommen er av kronisk art og noe som IL Tempo-maestroen må slite med resten av livet.

- Det var tungt å svelge. Jeg fikk noen magasiner som jeg leste i. Jeg følte meg stemplet som "et utskudd", en "sukkersyk". Jeg følte meg plutselig som en sprøyteavhengig, en hvis livskvalitet og spirituelle vesen ble målt etter blodsukkernivå og kosthold. Det har vært en sant helvete, sier en lavmælt Eikebrokk etter tirsdagens kamp.

Skuffet over egen innsats
Etter å ha dunket inn mål på bestilling under treningskampene, opplever nå både Eikebrokk og medspillerne at ting ikke går på skinner lenger. Ikke alle vet årsakene, men Eikebrokk har ikke ønsket at sukkersyken skal være noen unnskyldning for dårlig spill og dårlig humør.

- Jeg kunne ikke forklare den dårlige Kolstad 3-kampen fra eget ståsted med sykdom. Det ville blitt for dumt og virket tilsiktet. Det gikk litt bedre i går, jeg scoret to enkle mål, da passer det litt bedre å fortelle om dette, sier Eikebrokk som ikke har noe problem med å prate om sitt sykdomstilfelle.

- Jeg håper jeg kan hjelpe også andre diabetikere til å tørre å stå frem. Sammen kan vi kjempe gjennom sukkersyke som en livsstil, ikke en sykdom. Forandringent er faktisk ikke så mye mer avansert enn å spise sunt og trene regelmessig. Hva man gjør på soverommet når de andre har lagt seg, være seg tablettinntak eller stikke et par sprøyter i magen, er personlig og ikke noe andre har å gjøre med.

Vil takke sine nærmeste
26-åringen, som fylte år for en uke siden, sier at han har fått et helt annet syn på livet etter at "sykdommen" har herjet som verst de siste to ukene. Likevel er det ikke snakk om å roe ned på fysiske aktiviteter. Ja, faktisk er Eikebrokk i vinden som aldri før. Filosofistudier, IL Tempo-administrering og fotball. Ja, til og med 3T beæres med lokalregionens store helt og forbilde sitt besøk. Om ikke for å pumpe jern, så i alle fall for å registreres i 3T-databasen som "trenende."

- Jeg har lært mye om meg selv, god helse og hva gode venner og familie betyr. Jeg har fått et helt annet syn på livet. Etter at legen ga meg resultatet av blodprøvene som jeg forventet, men likevel fryktet, tar jeg én dag av gangen og tar det ikke lenger for gitt at jeg igjen skal få stråle mot solen, duppe føttene i vannkanten og ikke minst være sammen med min familie.

- Hver dag er blitt en mulighet til å leve, til å oppleve og til å sette pris på mine neste. Det er en slags oppkvikker, en slags ukjent tidsfaktor. Jeg vet ikke når min tid er omme, jeg føler jeg må benytte tiden på jorden som best jeg kan.

- Jeg vil takke mine nærmeste for den enorme støtte jeg har fått i denne vanskelige perioden av livet. For den utømmelige optimisme de har påvirket min bedervede sjel og legeme med og i det hele tatt, takk for at dere var her når ting var som verst, avslutter Eikebrokk med en tåre i øyekroken. Han korser seg, snur ryggen til og forlater IL Tempos utsendte reporter i sjokk og falsk medlidenhet.

Sukkersyke - hva er det?
Sukkersyke, eller diabetes, om du vil, deles inn i to grupper; diabetes 1 og diabetes 2. Eikebrokk faller inn i sistnevnte kategori. Blodsukkeret skal være normalt være mellom 5 og 9, mens Eikebrokk sitt lå på 14. Det er ikke kjempehøyt, men det er høyt nok til at man med sikkerhet kan si at det dreier seg om sukkersyke. Symptomene forøvrig er også, og har vært, klare nok, være seg enorm tørst, masse bimmelibimm, ekstrem munntørrhet om morgenen, slapphet og behov for mye søvn. Inkubasjonstiden (før sykdommen slår ut) ligger normalt på mellom 2 og 3 uker.

Det er enda ingen som har funnet ut hvorfor man får sukkersyke, men det er likevel bevist at det finnes gode og dårlige fysiologiske anlegg. F.eks. har overvektige, usunne og utrente personer større sjans for å få sukkersyke enn i motsatt fall. Likevel er det ingenting man kan gjøre fra eller til for å få sukkersyke, kall det skjebne, kall det forutbestemt, men når betacellene i bukspyttkjertelen ikke lenger greier å balansere insulinet i kroppen, spiller det ingen rolle hvor mye godteri man har spist eller hvor mye brus man har drukket.

Uten en 100% operativ bukspyttkjertel må man balansere insunlinet selv. Noe man, i Eikebrokks tilfelle, gjør gjennom sunnere kosthold (karbohydrater uten rent sukker og fiber gjennom frukt og grønnsaker, fisk og kylling. Unngå i hovedsak fint mel, brus og desserter) og evt. med tilskudd av tabletter og sprøyter for å balansere blodsukkeret.

For ytterligere informasjon om diabetes. Se: http://www.diabetes.no/

PS: Eikebrokk oppfordrer alle andre utskudd i IL Tempo-miljøet til å stå frem: "Det viktige er ikke hva man står frem med, men at man står frem i det hele tatt."

Forum
 
Det skjedde