IL Tempo Country Club - en 3 stjerners utholdenhetsklubb for små og mellomstore oksygensnappere
« 01/06/15 IL Tempo Enduro er stiftet « 02/06/15 Fotoblogg: Se bildene fra Tour de Frøya

   ‹ STOLT OLYMPIER. DAG OTTO LAURITZEN VAR BLID OG FORNØYD ETTER MÅLGANG - TIL TROSS FOR AT HAN BLE SLÅTT AV EN DEBUTANT (Foto: Vidar Guttormsen)

 Rittreferat fra Tour de Frøya 2015
02/06/15 › Ett forfall til tross - IL Tempo Enduro debuterte med stil i rittsammenheng. Og for Dag Otto Lauritzen ble dagen helt spesiell. Etappevinneren fra Tour de France fikk nemlig ligge 'på hjul med Astrid Riddervold'.


 
 
 
Skrevet av
Vidar Guttormsen &
Astrid Riddervold
 
   


   ‹› LES OGSÅ

   › Link › Hjemmeside Tour de Frøya 2015

   ‹› RELATERTE SAKER

   › 02/06/15 › Video: På hjul med Åsmund Nielsen
   › 02/06/15 › Fotoblogg: Se bildene fra Tour de Frøya
   › 01/06/15 › IL Tempo Enduro er stiftet(Frøya) Rammen er så og si perfekt: Sol, litt vind og entusiastiske frøyværinger langs løypa. Det er klart for IL Tempo Enduro sin første rittdeltagelse.

Det er enkelt å legge en god strategi på forhånd, men er formen god nok til å hanskes med det beste av de beste?

IL Tempo Enduro ankommer Frøya med fire menn og en kvinne - én rytter mindre enn planlagt. Magnus Sandnes hadde nemlig blitt krank. "Kraftig forkjølelse og feber," meldte Enduros fremadstormende rytter like før avreise fra Trondheim.

Drama før start - én rytter melder forfall

TAKTIKKPRAT
Drama før start, men IL Tempo Enduro mister ikke fatningen av den grunn. Taktikken har vært klar lenge. Vidar og Åsmund stiller offensivt med startnummer 32 og 33 i første pulje.

– Her skal det tråkkes," mante Åsmund fram i garderoben.
– Ja, Åsmund, men vi må være smarte», svarte Vidar resolutt tilbake.
– Spar mest mulig krefter og la de i tet slite. Vi skal ligge med 15 ryttere foran oss og kontrollere posisjonen.

Åsmund nikker annerkjennende.

Toby Goodey og Victor Stadin virker mer interessert i å se bra ut og deltar ikke i taktikkpraten. Importduoen starter litt senere - i pulje 3.

– Sjekk ut ut de nye solbrillene mine, gliser Victor.
– Jaja, men husk å ha solbrillene utenpå hjelmstroppene», responderer Toby og drar sykkelbuksa godt over magen.

IL Tempo Enduros første og eneste kvinnelige deltager er også klar:
– Nå vil jeg komme igang! Jeg har trent godt og går for å gi alt som første kvinne i IL Tempo Enduros historie, deklarerere Astrid Riddervold på vei ut i solskinnet.

På slaget 13 teller kjendisstarter Dag Otto Lauritzen ned, og første pulje med Åsmund og Vidar skyter fart under startseilet. Fire minutter bak starter pulje 3 med Toby, Astrid og Victor med startnummer 144, 145 og 146.

Astrid ligger 'på hjul med Dag Otto'

PÅ HJUL MED EN OLYMPIER
Etter å ha mistet Toby, som kjørte på med eget løp, og syklet forbi Victor, som hadde mistet kjeden i motbakke, var det sololøp for Astrid i til tider drøy mot- og sidevind. Da det ble som tyngst og motivasjonen stupte, kom Astrid til en stor heiagjeng som Dag Otto slår av en prat med.

Han ruller opp på siden og kommenterer: "Så sprek du er, du holder en god fart". Han lurer på hvor lenge Astrid har holdt på med sykling og får ærlig svar om at det startet hun opp med i fjor, sommeren 2014 og at dette var det første rittet med IL Tempo Enduro.

Dag Otto klapper henne på ryggen og sier: "Legg deg på hjul, nå sykler vi!" I noen kilometer ligger derfor Astrid på hjul med Dag Otto, helt til han stopper igjen - til nok en heiagjeng med høy musikk og fiffige kostymer. Siden Astrid tross alt deltar i et sykkelritt, er det bare å holde farten oppe og tråkke videre.

Til tider sammen med noen andre enkeltryttere, men mest alene. Etter en knapp mil, kommer Dag Otto tilbake, med en gruppe på omlag 10 stykker på slep.

– Heisann, der er du! Her har vi en fin gruppe, legg deg på hjul igjen, oppmuntrer han.

Etter å ha kommet til enda en gruppe entusiastiske tilskuere og ny hilserunde for Dag Otto, blir den siste drøye milen kjørt på egen hånd og avsluttet med at Astrid kommer alene inn i mål til stor jubel fra publikum og annonsering fra sekretariatet:

– Her kommer Astrid Riddervold fra IL Tempo Enduro på tiden 1 time og 32 minutter.

Som å kjøre med rusten og slakk kjede

IL Tempo Enduros første kvinnelige rytter har levert en fantastisk innsats. Dag Otto tråkker seg i mål et par minutter etterpå. Som i eventyret med skilpadden og haren vant skilpadden også denne gangen, med snittfart på 27,3 km/t.

ROTETE HOVEDFELT
– Hva i all verden er dette!, roper Åsmund oppgitt allerede etter 2 km.

– For en jallagjeng! brøler Enduros to profiler i vindsuset og sikter til alle amatørersyklistene, som allerede har sluppet et tetgruppe på 15 ryttere, med blant annet friske ben fra CK Victoria og TVK.

– Det er som å kjøre med en rusten, hengslete og slakk kjede i 50 km/t! bærer Åsmund seg.

I enden av hovedfeltet er det ingen disiplin. Trekkspillsykling fra første kilometer med null respekt for hverken veitrafikkloven eller sykkeletikette. Rullen var fraværende. Tour'en kunne ende fatalt allerede før den hadde startet.

– Her må taktikk skiftes, responderer Vidar tilbake.

TAKTIKKBYTTE
IL Tempo Enduros to største håp legger seg ut og tråkker så kranken og girene hyler av smerte. Men det skal ende som det ofte gjør i Tour de Frøya. Feltet, som opprinnelig var på omlag 60 ryttere, sprekker opp i tre grupper.

Taktikken med å holde halen på hovedfeltet mislykkes

Etter 1,3 mil på godt under 17 minutter og snittfart på imponerende 45 km/t mister Vidar tetgruppen og befinner seg plutselig alene - i motvind, blant måseskrik og oppspiste kråkeboller.

Åsmund er ikke å se. Debutanten har gått over til en hyggelig søndagstur, og kjører fullstendig sitt eget løp. Taktikken med å holde halen på hovedfeltet mislykkes.

Snart er Enduros fremste mann hentet inn av et trettimannsfelt. Håpet om å holde farten oppe i feltet forsvinner raskt. Feltet består nå av de samme amatørsyklistene som tidligere hadde irritert og ødelagt IL Tempos håp om et respektabelt resultat.

Søndagsturtempoet varer i nesten to mil. Gjentatte forsøk på å gå i tet for å dra opp tempoet i gruppen bærer ingen frukter. Ingen våger eller klarer å bidra på rulla.

– Det var nå vi skulle hatt et eget kraftig Mannschaft, som sammen kunne dradd opp tempoet, humrer Vidar lakonisk for seg selv.

Med kun én gjenstående mil blir gruppen tatt igjen av neste pulje, som hadde starttid 13:02. Dette øker farten betraktelig, fra 35 km/t til magiske 55-60 km/t. IL Tempo Enduro-kaptein Vidar Guttormsen koser seg bak styret, men føler selv at han har mye mer å gi idet han passerer mållinjen til ny pesonlig rekord på 1.11.05 og snittfart på 36,5 km/t og en 102. plass.

KRITIKK TIL ARRANGØRENE
Igjen ble det velt like før mållinjen. Tre ryttere fikk et utblidt møte med asfalten rett før mål. To havnet på legevakten med ribbeinsbrudd og hjernerystelse.

Rittkomitéen er nødt til å forandre reglene for målpassering slik at man unngår slike unødvendige risikoer.

Likevel: Et flott Tour de Frøya, hvor IL Tempo Enduro gjør det respektabelt. Neste store prøvelse er Skisturittet 9. juni, fra Ila til Skistua. IL Tempos menn og kvinner skal da nok en gang få prøve seg med laktatverdier langt over normalen, i et rent motbakkeritt.TOUR DE FRØYA 2015
894 ryttere totalt fordelt i 3 klasser

Resultater:
1. Øyvind Strømsholm Pettersen, TVK 1.03.42
2. Stian Nåvik, CK Victoria 1.03.47
3. Bengt Mangnus Mathisen, CK Victoria 1.04.04
---
102. Vidar Guttormsen, IL Tempo Enduro 1.11.05
179. Åsmund Horseng Nielsen, IL Tempo Enduro 1.21.24
214. Tobey Goodey, IL Tempo Enduro 1.31.10
216. Astrid Riddervold, IL Tempo Enduro 1.32.04
221. Victor Stadin, IL Tempo Enduro 1.34.54

 

Utviklet av IL Tempo for IL Tempo Enduro ved Sheriff Consulting