02.07.2006 23:48
Postet av Tor Haakon Bjørgum / HK
...SJAKKBLOGG #2
- Sjakk. Mer enn bare brikker...
Tiden nærmer seg og det er ikke mer enn en knapp uke før alvoret virkelig begynner. På fotballbanen er det viktig med kondisjon, styrke, teknikk og forståelse for spillet. Alt dette stimuleres ved å trene og der er heller ikke sjakken noe unntak. For min del er oppladningen mot NM 50/50 teori og praksis. Teori er ufattelig viktig i sjakk om man skal lykkes på et moderat nivå. I begynnelsen er det artig nok å lære brikkenes bevegelsesmønster og leke litt, men deretter må dette struktureres og det er her teorien kommer inn. I sjakkens verden har man det som heter for ECO, det står for "Encyclopedia of Chess openings," altså sjakkens åpningsleksikon.
"Noen har kanskje hørt om å
spille Siciliansk eller Spansk
Innenfor de to spesifikke åpningene er det 10-talls forskjellige variasjoner av den bestemte åpningsteorien. Totalt inneholder leksikonet 400 åpningsteorier! Det sier seg selv at man ikke kan pugge alle linjene, det er rett og slett umenneskelig. Her er det rom nok engang for å leke litt, prøve litt forskjellig og se hvilken type spiller DU er.
Sjakken har som all annen idrett hatt storheter som man lett lar seg inspirere av og ikke minst påvirker hvilke åpninger man ønsker å lære seg. Det er litt slit å sitte og se idéene bak de bestemte linjene, men gevinsten er stor og gjør spillet mer underholdende! Det er også viktig å gå over partiene man har spilt. Hvis man sluntrer og lar bare tingene gå sin gang vil man kunne gjøre den samme feilen til man blir grønn i trynet, da hjelper det ikke hvor mange tusen sider man har lest og hørt om hvordan ting skal gjøres.
Den beste måten å gå over et parti er muligens å la et sjakkprogram gjøre jobben for deg, hvis man ikke tilfeldigvis har en "sjakkekspert" i nærheten som kan se over partiet med deg. Et sjakkprogram som f.eks Fritz 9 vil koste deg rundt 400 kr, men til gjengjeld har du da en analysemaskin samt en sparringspartner som selv Gary Kasparov (ranket som nr 1 i verden 23 ganger mellom 1985 og 2006) slet med å holde til uavgjort. Spiller man såkalt "Handicap mode" vil maskinen finne din rette "motstand" og gradvis forbedre ditt spill! I tillegg til alt dette får man også 1 års medlemskap på www.playchess.com der man kan spille mot folk på alle forskjellige nivåer over hele verden.
En annen ting, og dette er veldig viktig; det er greit å tilegne seg teoretisk kunnskap om spillets gang, men hvis man ikke forstår prinsippene bak det man gjør, vil man nok desverre aldri lykkes." Ergo kan man ikke ha en "mekanisk" tilnærming til måten å spille på. La oss tenke oss at et parti består av 40 trekk og du har en rating på 800 (nybegynner), du pugger linjene for en åpning og memoriserer de første 8 trekkene. Ja, da vil du riktignok spille de første 8 trekkene som en 2500 (Stormester), men de siste 32 trekkene som en 800. Med en slik mentalitet vil det nok ta utrolig lang tid før man kan nærme seg 900.
"Sist vil jeg også nevne
det
med utholdenhet i sjakk
"Utholdenhet?" tenker du. "Man sitter da bare på en stol, skyver noen brikker og slår på en klokke, dette må være noe tøys." Sant nok er ikke sjakken en utpreget fysisk aktivitiet, men i aller høyeste grad psykisk! Man kan jo selv sitte på en stol i 3 timer og konsentrere seg hardt om å ikke gjøre en tabbe og se om det er like lett som man tror, samtidig som man hele tiden har i bakhodet at ett dårlig trekk etter 2 1\2 time kan være fatalt. Et viktig moment der er kostholdet. Magnus Carlsen sverger til rosiner, hva jeg sverger til er ikke helt sikkert, men i ekte IL Tempo-ånd vil det nok tøye reglene til norges sjakkforbund.
PS; www.playchess.com gir deg også muligheten til å laste ned programmet som gir deg muligheten til å spille med folk på nettet på ubestemt tid, men da med status som guest.
Jeg kommer til å oppdatere bloggen jevnlig fremover mot turneringen så hvis DU har et spørsmål så ikke nøl med å skrive til haaken@c53twve0h_db478742.no!
|
Bli
en blogger også du |
Les andre blogger
| |