21.06.2006 11:31
Postet av Tor Haakon Bjørgum / HK

...SJAKKBLOGG #1
- IL Tempo Schakselskab - Klar for NM...

8 juli, den 189. dagen i året. Mye kan sies om 8 juli. I 1709 sto slaget ved Poltova som markerte Sveriges slutt som europeisk stormakt. I 2006 den siste dagen på Quart festivalen eller Guns 'n Roses opptreden i Spektrum. Men det er også starten på Landsturneringen (NM) i Sjakk som dette året avholdes i Moss (http://www.nm2006.sjakknet.no)

Sjakk, hva kan man si om Sjakk?
De fleste av oss har sikkert sett et sjakkbrett, tatt i en brikke, eller luktet på en løper. Men hva er det med dette spillet som er så fascinerende? Og hvorfor har akkurat dette spillet stått imot tidens tann? Å gi et velbegrunnet svar ville misbrukt "Bloggens" nytteverdi og ikke minst gjort urett på sjakken. Vi får nøye oss med en subjektiv tolkning.

Sjakk er et spill der individet står i sentrum, det tenkende individet. Det er et spill som gir deg muligheten til å kjenne deg selv bedre og ikke minst utvikle deg på mange plan. I likhet med de fleste ting som inngår i en læringsprosess er Sjakk lett å lære seg men vanskelig å mestre. Jeg må få presisere at ferden hittils har vært lærerik og ikke minst morsom, selv om man noen ganger blir satt hardt på prøve! Sjakken er desverre også et meget misforstått spill, og mange har forutinntatte meninger. Jeg kan nevne noen ting som jeg har hørt/lest og kanskje rydde noen av dem ut av veien:

Matematikkkunnskaper er ikke nødvendig
Må man være god i matematikk for å spille? Nei, den eneste matematiske tilnærmingen sjakken har er evnen til å telle. Er sjakk vanskelig å lære? Nei, som jeg tidligere nevnte er Sjakk et veldig lett spill å lære, her har du en link: http://www.sjakk.no/NSF/Haandbok/REGLER/FIDEREGL.htm#p1

Tar ikke sjakk lang tid å spille? Det er en sannhet med visse modifikasjoner. Spiller du regulære turneringspartier er betenkningstiden 2 timer på 40 trekk, 1 time på de neste 20 trekk og deretter 30 min på resten av partiet. Spiller du lynsjakk kan tiden være alt fra 1 minutt partier (bullet) til mer standard 3-15 minutter per parti.

Jeg kommer til å oppdatere bloggen jevnlig fremover mot turneringen så hvis DU har et spørsmål så ikke nøl med å skrive til haaken@c53twve0h_db478742.no =)| Bli en blogger også du | Les andre blogger |

 

Forum
 
Det skjedde