27.02.2007 23:56
Postet av Erik Eikebrokk / EE

...Kvinnfolk og lederstillinger
Ja, også kvinnelige dommere da...

Jeg skal ikke gå inn i noen politisk debatt om likestilling og kvoteregulerte styresammensetninger. Jeg forhåndsskiller ikke mellom kjønnene, jeg setter god kvalitet foran dårlig kvalitet, jeg respekterer religion og personlig tro og kvinner må gjerne ta dommerkurs. Men for Guds skyld, hold herreidrett adskilt fra kvinneidrett. Lag egne (og mindre) fotballbaner for damene, lag målene mindre og Drillo er en sjarlatan og taskenspiller som setter opp Hege Riise som planetens 3. beste fotballspiller. Det finnes ingen damekeepere som når opp til tverrliggeren. Fjern i alle fall begrepet 'lobb' fra kvinnefotballens vokabular, det er ikke lobb, bare et skudd like over midten av målet. Kvinner har dessuten elendig spenst.

Luton-manager Mike Newell fikk nylig bot fra det engelske fotballforbundet. Garantert ikke fordi de var uenige i det han sa, men fordi han sa det på en måte som ikke gagnet den politiske kjønnsliberaliseringen. ”Kvinnene skal frem”-aksjonen pågår også i England og jeg antar politiske bevilgninger også er viktig for FA. Newell ble straffet hardt fordi han sa at dommeren var ræva, jeg skulle ønske han hadde sagt at dommeren hadde hengerumpe også. De fleste kvinnelige dommere har nemlig det. FA ga Newell en saftig bot og sikret seg vel med det solid økonomisk støtte fra regjeringspartiene også neste år. Alle var enig i at dommeren var dårlig, men Newell fikk bot for å være politisk ukorrekt. Man skal veie sine ord, vær gjerne uærlig, men vei dine ord. Det dreier seg nemlig ikke bare om fotball lenger. Damenes inntogsmarsj, politikerne samler kvinnelige stemmer.

Paul Jewell, manager i Wigan, gikk nlig ut og sa at dommeren var ræva etter en kamp mot Arsenal. Han sa heller ingenting om at dommeren hadde hengerumpe, men ga Phil Dowd det glatte lag både under og etter kampen. Dommer Dowd svarte med å si ”fuck off”, men det er Jewell som ender opp med irettesettelse av FA, en irettesettelse Wigan umiddelbart anket og svarte med å kreve en undersøkelse av Dowds opptreden og  valg av ord. Jeg lurer på hva som hadde skjedd om kvinnelige dommere hadde sagt ”fuck off” og blitt irettesatt. Jeg senser blodfeministene luske i bakgrunnen klar med polemiske spørsmål om kvinner ikke får lov til å banne som menn.

Poenget mitt er at dommere allerede fra før av ikke får den nødvendige respekten. Noen ganger er det deres egen skyld, de mangler autoritet, dyktighet og pedagogiske evner. Det krever mye å være en god dommer. Å være kvinne gjør det ikke enklere. Å sette en kvinne inn i en setting hvor misnøyen til personen i svart fra før av er til tider ekstrem og ikke minst forutinntatt, er en kanossagang kun den naive vil si seg villig til å gå. Naivt, fordi den som tror at det er tilstrekkelig å være en god kvinnelig dommer blant menn tar feil. En kvinnelig dommer må være feilfri. Og er hun først feilfri blir hun garantert beskyldt for å ha hengerumpe.

Problemstillingen finnes ikke bare i fotballen, og den er heller ikke kjønnsdiskriminerende. Feminister kan ikke med hånden på hjertet mene at det ikke skal foreligge en kvalitetssikring før man sender hvilken som helst tyrefekter ut blant oksene. For tyrefekterens egen skyld og i respekt for oksen. Veien til sakens personlige selvmord og svekkelse av kvinnesaken er kort. Menn er lei av det kvinnelige hevntoktet nå og rettferdiggjøring av tidligere testosterongenerasjoners hån mot det svake kjønn. Unnskyld, jeg mener det kvinnelige kjønn. Bare fordi dagens samfunn taler kvinnenes sak, kjønnskvoterer etter beste evne og det er like trendy å være maskulin lesbe som metrofil Beckham-wannabe, er det forsatt forskjell på likestilling og likedeling. Hva slags tillit vil et kvoteregulert styremedlem ha? For ikke å snakke om en styreleder? Skepsisen til en person som ikke har entret stillingen på bakgrunn av sine egenskaper, men sitt kjønn, er dømt til å overstyre nøytralitet utover proporsjoner. Likesom sannsynligheten for at en kvinnelig linjedommer skal løpe etter Thierry Henry langs venstrevingen for å berettige sin vinking av offside. Da holder det ikke med hengerumpe og bannord. Det finnes fysiske lover også, og de henger høyere enn prinsipper om likestilling.

Selv om IL Tempo-styret ikke har sittende kvinner, er det mye østrogen der likevel. Det er ikke et svakhetstegn. Der ligger ingen polemikk, populisme. Kvalitet er målstokken, ikke kjønn.

Neste uke: "Homser og lederstillinger".


| Bli en blogger også du | Les andre blogger |

 

Forum
 
Det skjedde