MANDAG 2. MAI 2011

Hvem kan IL Tempo regne med når kampene skal avgjøres?
MATCHVINNEREN

(Regnbuen og luftslottet) I en omfattende undersøkelse, gjort av IL Tempos analyseteam, kommer det frem hvilke spillere som scorer mål som nærmest er som ubetydelige å regne og hvilke spillere som scorer de målene som er helt avgjørende for IL Tempo-suksess.

Kjært barn går under mange navn. Danny Dukk-opp, Fox in-the-Box, super-sub og Joker Jokke har alle blitt brukt om spilleren som i store deler av kampen kanskje ikke gjør det helt store ut av seg.

Spilleren som velger sine offensive bidrag med omhu, og som slår til når motstanderen kanskje minst venter det, gjerne når kampen er inne i sine helt avgjørende øyeblikk.

Et seiersmål er (iflg. Wikipedia) definert som: "GWG – Game-winning goal. A goal is considered game winning when the team would win the game without scoring any more goals, for example, the third goal in a 5–2 win".

Altså: Hvis IL Tempo vinner en kamp 8-1, er det spilleren som scorer IL Tempos andre mål i kampen, som er matchvinneren (ettersom motstanderen scoret bare ett).

Sagt på en annen måte: Et seiersmål er med andre ord ikke det siste målet det vinnende laget scorer. Noe som er en vanlig feiltagelse blant norske tabloidjournalister.

La gå at undersøkelsen kanskje ikke forteller den fulle og hele sannhet om scoringenes viktighet. Det får så være. Funnene er, som vanlig på ILTempo.no:

Eksklusive og sensasjonelle.

Og levner ingen tvil om at Robert Preller er IL Tempos Danny dukk-opp. Av Prellers 24 IL Tempo-mål, har hele 7 (29,1%) vært seiersmål.

I motsatt ende ligger sjokkerende nok spilleren som i mange sesonger var kjent som spilleren som scoret mål ut av ingenting, gjerne som innbytter og super-reserve.

Men der hvor Preller scoret avgjørende mål, trygget Kent Stian Holmli stort sett trygge ledelser. Mest til pynt for sin egen scoringsstatistikk.

I sterk kontrast til merkelappen han har fått seg påklistret de siste årene.

For undersøkelsen er klar i sin tale:

Holmli scorer "bare" ubetydelige mål. Faktisk har han blitt matchvinner kun én eneste gang i IL Tempo-karrieren. I prosent regnet er 5,2% av scoringene hans av avgjørende karakter.

Midtbanemannen Bjørn Magnus Iversen er bare hakket bedre. Kun ett av hans 16 IL Tempo-mål har vært seiersmål.

Likevel er det den tidligere IL Tempo-legenden Arne Aaslid som står med den desidert dårligste statistikken. Ingen av Aaslids 11 IL Tempo-scoringer (i perioden 2001-2007) var matchvinner-mål.

Av dagens spillere er det Bruno Coelho og Vidar Guttormsen som står for den dårligste prosenten. Ingen av duoens 5 IL Tempo-mål hver har vært seiersmål.

IL Tempos tredje mestscorende spiller gjennom tidene, Erik Hoff, har blitt matchvinner 12 ganger, eller 21,4% av scoringene. Men bare nest best av IL Tempos tre mestscorende totalt.

Marginalt dårligere enn Erik Eikebrokk, med sine 21,6%.

Tor Haakon Bjørgum, som kanskje mer enn noen annen IL Tempo-spiller er kjent for å score ubetydelige mål, gjerne på lobb, har 11 seiersmål, en prosent så lav som 13,1.

Kuriosa:

  1. Verdt å merke seg er at begge Yavus Akbinas IL Tempo-mål har vært matchvinnere. En fremtidig mann for de store anledninger?
  2. Morten Berg ble tidenes første matchvinner for IL Tempo, i tidenes første IL Tempo-kamp.

Jo Darell og Morten Solem er de spillerne fra dagens spillerstall, sammen med Preller, som oftest virker å være der når det virkelig gjelder, jfr. oversikten under:

  • 100% Yavus Akbina 2/2
  • 33,3% Ben Holan 3/9
  • 29,1% Robert Preller 7/24
  • 27,3% Vegar Olsen 3/11
  • 25% Jo Espen Darell 5/20
  • 23,1% Steinar Larsen 3/13
  • 21,9 Morten Solem 9/41
  • 21,6% Erik Eikebrokk 21/97
  • 21,4% Erik Hoff 12/56
  • 20% Magnus Nielsen 2/10
  • 15,3% Stian Finckenhagen 2/13
  • 13,1% Tor Haakon Bjørgum 11/84
  • 6,2% Bjørn Magnus Iversen 1/16
  • 5,2% Kent Stian Holmli 1/19
  • 0% Bruno Coelho 0/5
  • 0% Vidar Guttormsen 0/5
  • 0% Arne Aaslid 0/11

    Forklaring: 3/9 betyr at 3 av spillerens 9 IL Tempo-scoringer har vært seiersmål.

    Spillerne som presenteres i utvalget er sporadisk fordelt mellom spillere som skiller seg ut med vesentlig høyt/lavt matchvinnersnitt, utvalgte spillere fra dagens stall og IL Tempo-spillere med 10 mål eller mer totalt.

    (oppdatert 05.05.11)