LØRDAG 12. JULI 2008

Vegar Olsen klar for tredje og siste del av Star Wars-trilogien:
"RETURN OF THE JUDAS"

(Regnbuen og luftslottet) I lyriske overganger snakkes det til det kjedsommelige om at det ikke er så langt fra himmel til helvete. For å finne ut hvor langt det egentlig er kan det være en fordel å ha vært både i IL Tempo og Gimse, i asken og ilden. Har man som intensjon å beskrive Vegar Olsens IL Tempo-karriere finnes det et vell av metaforer å velge mellom. Vi valgte filmtrilogimetaforen, nærmere bestemt Star Wars (og litt Porky's).

Første gang Vegar Olsen takket ja til å spille hovedrollen i en såkalt lavbudsjettsfilm var i 2000. Olsen hadde sett seg lei av statistroller i 2. divisjonslaget Nardo og bestemte seg for å blåse nytt liv i karrieren, begynne i bunnen og jobbe seg oppover. Planen var å sikre seg hovedroller i såkalte b-filmer og IL Tempo tok regien. "Star Wars - A New Hope" skildret Olsens reise fra Nardo FK, til testkamp for IL Tempo mot Valentinlyst. Denne perioden i IL Tempo ble mer som en prolog å regne, for Olsen valgte Othilienborg og lot IL Tempo i stikken for første gang.

Mer sus over oppfølgeren
Oppfølgeren kom i 2004-sesongen. Etter at Olsens filmkarriere nådde bunnen for 2. gang, ble IL Tempo redningen. Othilienborg ble slått konkurs grunnet uforutsette lønns- og bonusutbetalinger i forbindelse med opprykket til 4. divisjon og laget ble nedlagt. Hendelsen vakte så stor oppsikt at det passet seg å tilby Olsen en ny hovedrolle i sin egen katastrofefilm. 2'eren i trilogien fikk passende nok navnet "Star Wars 2 - Hårfønergenerasjonen strikes back". Filmen ble en langdryg affære, men Olsen fikk mye skryt for sine skuespillerprestasjoner og ble sammen med Steinar Larsen spådd en lysende karriere i skuespillerbransjen. Teatralske ferdigheter slått sammen med en dandy fremtoning og "svigermors drøm"-look ga Olsen kallenavnet "Keown 2" og andre hovedrolletilbud lot ikke vente på seg.

Full av lærdom fra hans forrige overstekte filmkalkun bet Olsen tilbudene i seg og stolte på IL Tempos agentur. Olsen forsikret alle om at IL Tempo var klubben i hans hjerte, men det var før stjerneregissøren Geir Bekken kom på banen. Bekken hadde året før slått gjennom med sin debutfilm "Porkys", som skildret urbaniseringen, oppveksten og veien mot stjernehimmelen hos bygdeungdom i Gimse, Kvål og Hovin. Olsen lot seg overtale, mye takket være Bekkens uetiske penger-under-bordet"-strategier og signerte sin mest innbringende kontrakt i karrieren.

Filmen "Porkys 2" med Olsen i hovedrollen ble ikke mottatt på samme måte som originalen, slik oppfølgere sjelden blir og Olsen ble slaktet for sine skuespillerprestasjoner. Olsen måtte alene stå skolerett for et samlet filmkritisk pressekorps og ble offer for en karrieretruende sklitakling fra mediene. Olsen trakk seg tilbake fra bransjen for en tid og var lenge usikker på om det lenger var plass til han blant stjernene.

Ingen trilogi uten en tredje film...
Til tross for at oppgjøret etter "Star Wars 2 - Hårfønergenerasjonen strikes back" fortsatt var sårt og filmselskapet IL Tempo fortsatt følte seg sviktet, ble etter hvert begge parter fristet av et samarbeid. Olsen jobbet seg igjen opp som skuespiller og signerte til slutt en forpliktende avtale med IL Tempo om i alle fall å lese utkastet til et nytt manus. Filmen har fått tittelen "Star Wars 3 - Return of the Judas" og både IL Tempo og Olsen bekrefter et felles syn på at et nytt og frukbart samarbeid er på trappene.

Også Geir Bekkens "Porkys"-trilogi skal fullføres i disse dager, og mye tyder på at de to filmene slippes samtidig, enten denne sommeren eller på høstes. Hvis skjebnens ironi får sin vante rett, føles det helt naturlig at disse to blockbusterne settes opp mot hverandre og kniver om samme publikum.

IL Tempo.no ønsker Olsen til lykke med sin "Return of the Judas" og Bekken med sin "Porky's 3 - Return of the MILF".