SØNDAG 27. AUGUST 2006

Magnus Sarheim fullførte Birkebeinerrittet for andre gang.
SATTE NY PERS

(Rena) Ingen LIVE-oppdatering fra Magnus Sarheims innsats i Birkebeinerrittet denne gangen ettersom sykkelkjempen først i siste time ble klar for innsats. Etter lengre tids såkalt "sykefravær" hvor øl, potetchips og vafler har preget agendaen fant Sarheim det for godt å trekke seg fra Birkebeinerrittet og dermed ble IL Tempo.no sine forberedelser for å dekke begivenheten stoppet.

- Formen min var heller laber og jeg syntes ikke det var noen vits å stille opp i en slik tilstand. Jeg hadde varslet om at jeg trakk meg og forfallet kunne starte. Jeg tror ikke jeg har rørt sykkelen på tre uker, fortalte Sarheim bare noen dager før Birkebeinerrittet.

En slik holdning ble ikke på noen måte godtatt av Sarheims sykkelkolleger og tvang velocipedisttalentet (i nedoverbakke) til likevel å stille til start på Lillehammer lørdag morgen.

En helt annen opplevelse enn Trondheim-Oslo?
I motsetning til Tour de France er det små, eller ingen, forandringer på løypeprofilen fra år til år. Det samme kan sies om Sarheim, hvis profil er relativt lik fjorårets selv om oppladningen ikke var som ønskelig.

Starten gikk ikke uten problemer da computeren svartnet mens Sarheim varmet opp på ergometersykkelen i startområdet 10 minutter før start. I tillegg løsnet en bremsewire tidlig slik at Sarheim måtte ta seg en ufrivillig pause på Skramstad etter 45 minutter. Resten av turen skal ha foregått uten flere uforutsette problemer.

- Du kan ikke sammenligne Birkebeinerrittet med Den Store Styrkeprøven. En ting er at terrenget er helt annet, sykkelen er annerledes og distansen er kortere. Feildisponiering av krefter trenger heller ikke å bli like utslagsgivende som i Styrkeprøven, en totaltid på under 5 timer tatt i betraktning, sier Sarheim rett etter målgang.

Perset med 11 minutter, håper på 4 timer neste år
Farten til 26-åringen varierte veldig under dagens ritt. I oppoverbakkene kunne det se ut som om Sarheim var på søndagstur, idet han hoppet av sykkelen og slengte den på ryggen. I nedoverbakkene gikk det helvetes fort, ukontrollert vil mange si, så får de lærde strides om dette var pga. et vågalt livssyn eller en slitt bremsewire.

Bringbu ble nådd på 1 time og 40 minutter. Sarheim er forlengst innforstått med at det ikke blir noe merke på ham i år heller, da må han nemlig inn under 3 timer og 37 minutter.

Nest siste checkpoint ligger på Kvarstad, som alltid er høydepunktet for Magnus under Birkebeinerrittet for her serveres det pølser og buljong. Stoppen blir selvsagt av det lange slaget og ytterligere unødvendig tid legges til klokka. Etter 2 timer og 49 minutter sitter Sarheim igjen i salen og skal nå begynne på dagens siste oppoverbakke til Storåsen. Sarheim ligger akkurat nå an til å komme inn på over 5 timer, han har med andre ord ingen tid å miste.

Sarheim når Storåsen på litt under 4 timer og det er nedoverbakker inn. All vekt legges på forhjulet og bremseklossene forkastes. Sarheim tråkker ikke en runde på pedalene, tenner seg en sigg og skyller ned med en slurk fra lommelerka. Livet er en lek, nedoverbakkene tar aldri slutt og 104 kg overvektig Sarheim setter ny rekord i Birkebeinerrittet fra Storåsen og ned til Rena. Total tid: 4 timer og 44 minutter.

Sarheim er fornøyd treningsmengde tatt i betraktning og sier som Frank Halvei: "Neste år! Da skal jeg, om ikke under, i alle fall nærme meg 4 timer."