LØRDAG 9. FEBRUAR 2002

IL Tempo tester utstyr:
I DAG: FOTBALLSKO

ADIDAS PREDATOR MANIA TRAXION
Skoen som trykker. Velrenomert og tradisjonell. Adidas' toppmodell, brukes av stjerner som Emil Hauge, Fredrik Lamøy og Magnus Sarheim. En stabil sko, med behagelig tilslag. God balanse på Nissekollen-dekket og bra støtte i hælen. Elendig i regnvær, tåpelig design. "Som å skyte med gummikuler mot en armert tanks," sa testformann Vegard Bertelsen om paret. Finnes i champagnefarget utgave, dog ikke i gul-farge og således ikke noe for en IL Tempo-spiller med stjernenykker utover det vanlige.
 
NIKE TIEMPO PREMIER FG
Nikes versjon av Adidas' "Copa Mundial." Enkel sko i mykt skinn og faste knotter. Enkel design og neppe noe for en stjernespiller, kanskje mer en sko for en indreløper eller midtstopper. Brukes blandt annet av Tor Haakon Bjørgum, Erik Eikebrokk og Pa. Stabil på Nissekollen-dekket, men ikke å anbefale på gammel møkkakunstgress, ettersom knottene er såpass lange og tynne, at faren for overtråkk eller ømme ankler er overhengende. Med tanke på de lange, tynne knottene, egner skoene seg også for gress.
 
PUMA KING SL 1 FG
Oppgradert versjon av Pumas standard gjennom mange år, Puma King. I motsetning til tidligere versjoner er dette en adskillig lettere og tynnere utgave. Mer stilren og legger seg på linje med Nike Tiempo og Adidas Copa Mundial hva brukergruppe angår. Puma King ble gjort kjent med Diego Maradona på 80-tallet, og var også den eneste spilleren i verden som brukte Puma, etter hvert har spillere som Morten Berg, Vidar Jenssen og John Johnsen også benyttet seg av disse tøflene, som Umbro-fanatikeren Erik Hoff beskrev dem. Er for spillere med bred lest og plattføtter.
 
UMBRO XAI
De nest dyreste skoene på markedet. I motsetning til det norske landslaget, er det et fåtall som benytter seg av disse skoene. Det brede fargespekteret kan ligge til grunn for få investorer. Kan være en sko for en spiller med stort mangel på talent, som ønsket å skille seg ut gjennom fargesprakende fottøy. Men for en stjerne er neppe disse skoene å engang anse som aktuelle. Knottene er fete, således utbyttet uvesentlig, designen er fjåsete, således uinteressant. Prisen er stiv, noe det også ser tu som liksom-skinnet er. Skoene er såvisst ikke lette heller, så hvorfor semi-profesjonelle legender som Frank Halvei og Erik Hoff lar seg sponse av Umbro, gjenstår som et mysterium.
 
NIKE MERCURIAL VAPOR
Skoen for stjernene, vingene og lettbeinte artister. Erik Eikebrokk har i en årrekke testet skoen på vegne av Nike, med stor suksess, dog i egenpatentert grå-blank utgave, noe som ikke er tilgjengelig for den "vanlige" fotballspiller. Veier kun 192 gram, verdens letteste fotballsko, og former seg etter foten, etter en viss tilvenningstid, med blemmer, smerte og problemer med å i det hele tatt få dem på seg. Absolutt ikke et alternativ for gammelt møkkakunstgress (som Lade og Strindheim), bl.a. fordi knottene bak er så lange, at de knekker som tørr opptenningsved. Det Nike-patenterte skinnet er også så tynt, at saltet tærer gjennom og lager store byller og hull, som ikke er å anbefale. De beste skoene om man ønsker å være stjerne, enten det er på Nissekollen eller på gress.
 
ADIDAS COPA MUNDIAL SX
Skoen for den vanlige fotballspiller. Mykt og godt skinn, gjennomsnittlig tung, slitesterk og anvendelig på alle slags underlag, alt fra hard grus, til vått gress. Forferdelig design, som ikke har vært forandret siden VM i '66, og er for den hardtarbeidende sidebacken eller keeperen. Man ser gjerne trenere, dommere, fysioterapeuter eller materialforvaltere ikle seg dette fottøyet. Denne skoen har alt som ikke har med høy stjernefaktor å gjøre. Eneste nyttige funksjonen skoen har, er at den holder nivået om vinteren. Brukes av store menn som Vegard Bertelsen, Andreas Dahl og Eirik Rønning.
 
LOTTO PU STADION ELITE
Skoen ingen kjøper, men som alle har, eller har hatt. Lotto satser tungt i markedsføringen, men har produsert en sko som har INGENTING. Skoen er stygg, ekkel å ha på seg, har dårlig rykte og den lukter fremfor alt ikke som en fotballsko skal. Bedrevitere hevder dette er en damesko, da det per dags dato ikke foreligger noen mannlige fotballspillere som bruker denne merkunderlige sammensetningen av knotter, skinn, lær og snører. Av kvinnelige fotballspillere som bruker denne, kan Gøril Kringen, Vegard Olsen og Kyrre Kristiansen nevnes.
 
PUMA MOULDED SOCCER C SHUDOH
"Verdens dyreste fotballsko," som et resultat av Pumas gjennomgang av design og attraktivitet. Ingen kjøpte Puma-sko lenger og de produserte en sko ingen hverken hadde sett eller kjent maken til før. Har et klisterlag fra nederst på snøringen og ut til tuppen, hvorvidt dette er for å få bedre feste på ballen, eller for at taklingsforsøkene skal svi enda mer, vites ikke. Gode sko å bruke både på gammelt møkkakunstgress og på Nissekollen. Skal skoene brukes på gress, bør en utgave med skruknotter bentytes. Puma har foreløpig ikke offentliggjort hvilke spillere de sponser med disse skoene, men onde tunger hevder det kan være snakk om å sponse et elendig lag, for å se om skoene er med på å forbedre laget i større grad. I så måte kan Othilienborg være en het kandidat.
 
NIKE AIR ZOOM TOTAL 90 FG
Kanskje den mest kjøpte Nike-skoen. Lett, ikke solid, men en mellomting mellom Nike Tiempo og Nike Mercurial. Benyttes av mange, men er forbeholdt den sentrale midtbanespilleren, som har behov for et godt tilslag og et lett steg. Svette sko, og således for den spilleren som ikke jobber så mye. Er som Puma Moulded Soccer Shudoh, et alternativ for alle versjoner av kunstgress. Er bra på tørt/kort gress. Designen er påfallende dum, men likevel original. Forstå-seg-påere har aldri helt forstått vitsen med skjeiv snøring, men Kyrre Kristiansen hevder med sikkerhet at han har truffet målet adskillig oftere etter at han gikk bort fra sko med vanlig snøring. Fra Nike fortelles det at Nike jakter på hete sponsorobjekter, i så måte kan Emil Hauge, Eivind Arne Bjaaland og Frank Gunnar Dahl være mulige objekter.
 
KONKLUSJON
Har du stjernenykker over det vanlige og har hjemmebane på Nissekollen, driter du i bortekampene og investerer i et par Nike Mercurial og maler dem gule for å stå i stil med IL Tempo-drakten.

Er du en hardtarbeidende jævel som gir mer for taklingene enn for fotballskoene, har du ingenting i IL Tempo å gjøre.

Ønsker du å komme billigst mulig ut av det, men med æren i behold, holder du deg unna Puma- og Lotto-skoene og de dyreste modellene. Copa Mundial er et sikkerstikk, men Nike Tiempo står for noe nytt og spennende.

Spiller du med sko utenom disse, vet du allerede hvor skoen trykker. Du vet sannsynligvis ikke forskjellen på en pløse og en tunge og hvorvidt skolissene er sorte eller hvite gir du trolig en god jævel i. Du tror fotball spilles med hjernen og er beredt til å skrive under på hva som helst, men overgangspapirer til IL Tempo, blir det i alle fall ikke.

 

Forum
 
Det skjedde