LØRDAG 2. FEBRUAR 2002

IL Tempo tester utstyr:
I DAG: FOTBALLER

BRILLANT SUPER
Fotballen alle hater, men som alle har (stort sett stjålet, eller mistet med vilje). Forøvrig den eneste brukte ballen i Danmark noensinne, på samme måte som Hummel er det eneste brukte klesmerket og Carlsberg det eneste ølet. Kjøper du (stjeler) denne ballen må du regne med blåmerket på selve fotbladet idet du klinker til kula, samt store Select-signaturer på dvaske deler av kroppen om du skulle være så uheldig å bli truffet av denne betongklumpen. Morten Berg uttaler at han synes ballen er god, ettersom han satte sin personlige vipperekord på 11 med denne ballen. Er utrolig nok en av de dyreste ballene. Her får du defnitivt minst for pengene.
 
PUMA CELLERATOR SHUDOH
Pumas flaggskip som er laget (designmessig og funksjonelt) for å konkurrere med Adidas' Fevernova og Nikes Geo Merlin Vapor. Ballen er god den, men hva som er poenget med golfball-look'en er en såpass interessant tanke, som medfører minus i oversikten. Onde tunger hevder det medfører at ballen går lenger, men å tro at tusentalls små utrigninger skal få en ball til å bli mer aerodynamisk, blir som uttøyning etter trening. IL Tempo tror "golfball-looken" er Pumas versjon av Nikes "færre sømmer i ballen, som gjør den rundere." Ballen er fin å vippe med og du får et mykt tilslag. Prisen er stiv, men overkommelig. Fargene holder overraskende lenge.
 
ADIDAS TERRESTRA
En ball som dukker opp på treningsfelt med jevne mellomrom. Både Trondheims/Ørn og Rosenborg var forbrukere av denne ballen, men forbrukerduoen Eikebrokk og Hauge mistet ballen med vilje etter bare et par uker. Ballen er usedvanlig lite retningsbestemt og blir lett tatt av vinden. Hauge forteller ivrig om at de forsøkte med alle mulige slags lufttrykk, men ingenting nyttet. I ren frustrasjon pælmet de ballen i Nidelva, og angret dagen derpå (søndag). Ballen ble laget for VM i 98, men slo ikke an verken funksjonelt eller designmessig. Holder fargen godt, men ikke ikke på luften. Ballen er billig og varer lenge, men det er trolig fordi den rett og slett er den siste som bli tatt ut av ballnettet (som også er stjålet selvsagt)...
 
MITRE ULTIMAX (ULTIMATCH)
Definitivt den mest sagnomsuste ballen på markedet. Er kjent som en uoppnåelig ball fra de engelske tippekampene og det er kun et fåtall som har fått æren av å benytte seg av denne ballen, gjerne i stjålne sammenhenger. Vårt testpanel falt spesielt for designet på ballen og ikke minst navnet. "Mitre Ultimax" gir gjenklang for anglofile menn med følsom fot. Ballen eksisterer også i gult, uvisst av hvilken grunn. Vi velger å anse tiltaket som et dårlig markedsføringsstunt og Mitre får minus i oversikten for slikt jippo. Ballen er lett å pumpe opp (fordi den skal være knallhard) og holder godt på luften. Har definitivt den beste lyden ved tilslag.
 
UHLSPORT
Dagens latterligste ball og er egentlig med i testen kun fordi alle lag har eller har hatt denne forferdelige lærkula. Ballen mister fasong etter første trening og er mer oval enn rund. Vårt testpanel fant ingen annen funksjon for denne ballen enn for å sitte på den mens du taper leggbeskytterne eller knytter skoene. Ballen er driiit vond å heade, den har ingen følelse og selv uten luft er den vond å hæppe. Designet er påfallende dumt, på kanten til stupid, og er ikke forandret på titalls år. Uhlsport er og blir en produsent av keeperhansker og bør i fremtiden tenke seg om to ganger før de går i gang med nye fotballprosjekter. Vi vil i såfall slakte ballen før vi engang har testet den...
 
NIKE GEO MERLIN VAPOR
Fotballen vi alle kjenner. Spesielt fra Premiership, der den benyttes i 65% av kampene (Mitre ISO brukes i resten) og ikke uten grunn. Ballen har en utrolig følsomhet og er ballen som går nest lengst av alle. Den har antydning til en liten retningsforandring i ballbanen (ved harde skudd langt ute på vrista), men på ingen måte ukontrollerbar. Designet er knall, følsomheten god, men skal ballen være på sitt optimale, er man avhengig av å ha i helt korrekt mengde luft. Et annet avgjørende tips er å ikke pumpe i luft etter at du har begynt å spille med den. Kroppen tilpasser seg luftmengden utrolig hurtig og forskjellen på før og etter er som natt og dag. Er dyr, men du får det du betaler for. Mister glansen litt for hurtig, men beholder fargene.
 
UMBRO HI VELOCITY
Vårt testpanelet konkluderte med at dette var testens raskeste ball og med mest snert, uten at den lever opp til forventningene det skapte. Designet er tåpelig og det virker som Umbro legger lite vekt på utseende og farger. Dette medfører at ballen fort kan miste sin status, ettersom ballen er 80% hvit og kan oppfattes som en møkkaball. Det er viktig at ballen kjennes igjen av mannen i gata, og det er lite som tyder på at en guttepjokk vil investere i denne ballen akkurat pga. dette. Fotballforbund generelt har også valgt å se bort ifra denne ballen, faktisk er Umbros forrige modell stort sett foretrukket (Tippeligaen og Norge), trolig av designmessige årsaker. Unngå denne ballen om du ikke vil kjøpe katta i sekken.
 
MITRE ISO
Ballen som benyttes i Premiership og av det engelske landslaget. Mange har nok trodd at denne ballen er en Umbro-produksjon og vil nok si seg uenige i våre faktaopplysninger om Premierships bruk av baller. Disse er dog 99% korrekte. Ballen har en design som på en måte er lik Nike sin og kommer vinnende ut av designkonkurransen. Er hakket mer følsom enn Mitre Ultimax ettersom den ikke skal pumpes like hard og er den ballen som kan brukes lengst med tanke på mengden luft. Holder også godt på luften og mister ikke sin form, selv om en tjukkas skulle sette seg på den. Det er tydelig at Mitre legger fokus på ballene sine og ballen vinner bl.a. derfor denne testen. Ballens ballbane er helt perfekt, lett å skru, unngår unødvendig sprett pga. sin glatte isse og holder desidert lengst på fargene. Å ha denne ballen fører til høy kjendisfaktor og status i spillergruppa.
 
ADIDAS FEVERNOVA
For å ta designet først. Ballen ser mektig tåpelig ut og kan allerede nå ikke vinne testen. Ballen var den beste og ta på volley og du føler du har meget god kontroll på bl.a. dupp og skru. Hva lufttrykket angår, oppfører ballen seg høyst merkelig. Hvorvidt ballen er behagelig går i mektige bølgedaler. Ballen er god på korrekt mengde, helt jævlig med litt for lite luft, men meget god å hæppe med altfor lite luft. Ballen er også forferdelig i knallhard tilstand og skikkelig vond å bli truffet av. Har den verste lyden av samtlige baller, spesielt når du blir truffet selv. Ballen har en flott snert og du får bra trykk og skru i ballen (pga. at ballen skal være hard), men ballen må inntrenes av samtlige spillere i et lag. Å blande denne ballen med andre baller i ballnettet er ikke fordelaktig. Denne ballen er virkelig med på å definere fordelene med hjemmebane og bortebane om lagene benytter forskjellige baller.
 
.KONKLUSJON.
Digger du hjemmebanefordel, tren med Adidas' Fevernova, sov med den under puta og pump den knallard. Fokuser på innlegg med skru fra overalt på banen i retning hode-/volleysterke spisser som har pugget ballbanen.

Vil du ha en behagelig opplevelse, med god følelse uansett hvordan du treffer ballen (være seg truffet av den, volley, heading, liggende død) skal du velge testens vinner, Mitre ISO eller Nikes Geo Merlin. Begge ballene gir en ekstra snert og har en helt normal ballebane og kurve.

Er du bedriftsspiller, har et lag bestående av korpulente stjerner med masse trøkk og liten følelse, velger du helt klart Brillant Super. Spillerne digger å bli truffet av ballen og skryter villig vekk om "arrene" etter blokkerte skudd.

Ønsker du å ta en liten sjanse, satse på det ukjente, uventede momentet, velger du Pumas Cellerator Shudoh. Ballen står for noe nytt og spennende, men et fåtall har benyttet seg av denne ballen foreløpig. Ettersom prisen er såpass stiv, er sjansene store for at et ballnett kun bestående av Puma Cellerator vil gjøre deg unik i regionen.

Vil du bli latterliggjort og anbefalt å fjerne deg fra fotballbanen, ta med deg en Uhlsport-ball. Fås gratis på alle bensinstasjoner, kan evt. finnes i fjæra i tidlige morgentimer.

 

Forum
 
Det skjedde