ONSDAG 15. JUNI 2011

Idrettsdoktor mener IL Tempo er losfisk for katastrofe:
- Spiller hasard med spillernes helse

(Regnbuen og luftslottet) Aldri tidligere har IL Tempo vært utsatt for så mange skader som i 2011. Nå mener en ukjent idrettsdoktor at IL Tempo spekulerer i spillernes helse og vifter med pekefingeren mot det han opplever som kvakksalveri og heksekunst.

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det IL Tempo driver med har verken helsemessig eller sportslig gevinst.

Idrettsdoktoren IL Tempo.no har vært i kontakt med holder ikke noe tilbake etter å ha blitt orientert om det fysiske og fysiologiske regime som regjerer i klubben.

- Spillere tvinges til å spille, selv om de er bærere av tidlige symptomer på det som kan utvikle seg til alvorlige senskader.

I verste fall: Varige mén.

IL Tempo anklages for å bedrive spekulativ legevirksomhet. Å sverge til behandlingsmetoder uten dokumentert virkning.

Eller ren placebo-medisinering. Sagt med andre ord: Å behandle en fysisk skade med psykologi. Å lure spilleren til å tro at han er frisk.

- Konsekvensene kan vise seg å bli fatale. Ikke i dag, kanskje ikke i morgen, men snyter du på skatten for lenge, kommer futen og tar deg til slutt, metaforiserer idrettsdoktoren.

IL Tempo-fysio Vidar Guttormsen føler seg ikke truffet av kritikken.

- Typisk for skolemedisinere. De sverger den hippokratiske ed samtidig som de ser til himmelen i de tilfeller hvor legefornuften ikke strekker til. Det blir som å tro litt på Gud og litt på Darwin.

Senest torsdag laserbehandlet Vidar Guttormsen en IL Tempo-spiller som det siste halvåret har slitt med å restituere seg etter et alvorlig brudd i leggbeinet.

Guttormsen avviser at det er noe spekulativt og eksperimentelt over en slik behandling:

- Laserterapi akselererer den naturlige helingsprosessen og reduserer derved helingstiden fra uker til dager. Dette skjer ved alle akutte skader som f.eks. forstuvninger, leddbåndsskader, slag og støt.

Guttormsen sier at det er altfor tidlig å si noe om virkningen så kort tid inn i behandlingen.

- Rom ble ikke bygd på én dag.

Guttormsen blir konfrontert med påstandene om at han bedriver alternativ behandling langt på siden av legenormen, på nippet til heksekunst?

- Det er ikke noe hokus-pokus over dette. Dette er verken kvakksalveri eller mystisk håndspålegging. Vi kan vise til dokumenterte resultater om en klar linje mellom behandling og restitusjon. IL Tempo-spillerne har aldri vært i bedre fysisk forfatning.

Likevel er det ikke til å komme bort ifra at mange spillere er langt fra å være 100%. Erik Bårdseng sliter med en skade i kneet, Jo Darell og John Johnsen har begge achilles-skader og Vidar Jenssen har ekstremt lang rekonvalesens-tid etter trening og kamp.

- Det er sant det du sier. Men alle de fire spillerne du nevner kom til IL Tempo foran denne sesongen. Det fysiske grunnlaget de tok med seg var forferdelig.

Identifisert som heksedoktor fra den ene siden, mirakelmann fra den andre. Guttormsen har likevel ingen betenkeligheter med å bruke både elektrostimulering og triggerpunktbehandling til, det han mener, det beste for spillerne.

Kent Stian Holmli, som spilte sin forrige IL Tempo-kamp i 2008, er ikke i tvil om at Guttormsens metoder har en effekt.

- Så lenge Guttormsens metoder bidrar til en fysisk oppgradering av IL Tempo-troppen har vi ingen betenkeligheter med metodebruken. Om vi vinner kamper fordi vi ER friske, eller TROR vi er friske, spiller ingen rolle, sier sportsdirektøren.

Guttormsen får ikke fullrost pasienten, som før jul hadde problemer med å komme seg ut av senga om morgenen. Nå banker Holmli på døra til en startplass i IL Tempo-elleveren.

- Kent Stian Holmli er et psykisk unikum - en fantastisk vilje til å komme tilbake på banen. Jeg har aldri sett noe lignende, roser fysioterapeuten.

Guttormsen hadde følgende å si om Håkon Hillers matchform:

- Jeg er dessverre ingen mirakelmann.