(Sveberg) Det var høyst uklart i hvilken tilstand IL Tempo befant seg etter en vintersesong i dvale.
Hvordan reagerte spillerne på å avslutte 2016-sesongen med to 0-3–tap på rappen? Hadde spillerne ivaretatt den fysiske formen siden slutten på oktober?
Treningskampen mot Kattem skulle med andre ord besvare spørsmål både av mental og fysisk karakter.
At nitten mann møtte opp på spillermøtet før kampstart, tydet på at det var mange nysgjerrige hoder som ønsket svar på mange spørsmål.
Etter at klubben hadde rapportert om status, var det opp til spillerne å levere sin egen tilstandsrapport...
Motstander var Kattem IL, laget som rykket ned fra 3. divisjon i 2016, etter at NFF og Trøndelag Fotballkrets nok en gang fant det for godt å endre struktur og hierarki i breddefotballen.
Kattem har trent godt i hele vinter, ja, til og med Jørn Ove Asklund har rørt på bringa. IL Tempo har kost seg med ukentlig cageball. Det var med andre ord grunn til å tro på en jevn kamp: Fysisk form mot teknisk talent. Jørn Ove Asklund mot Åsmund Nielsen var duellrosinen i pølseduellen.
Ryktene om en ny og uprøvd 3-4-3–formasjon ble kaldt og kynisk tilsidesatt da trener (?) Erik Hoff bestemte seg for å gå for det trygge; den sedvanlige 4-3-3–formasjonen, som spillertroppen er godt kjent med.
Med begge keeperne på plass, avgjorde Bård Haugvik og Jørgen Schjølberg seg imellom hvem som spilte hvilken omgang. Haugvik startet, selv om Schjølberg forsøkte å smiske seg til startplass på spillermøtet.
|
Kattem har trent på å spille som Rosenborg -
det funker som kjent bare på hjemmebane |
Kattem har øvd mye på å spille som Rosenborg. Dét funker som kjent bare på hjemmebane, noe første omgang ble et godt eksempel på. Rosenborg - Kattem that is - forsøkte å frigjøre indreløpere i mellomrom, men kom sjelden, eller aldri gjennom IL Tempos 4-3-3.
Kattem kjørte backene høyt, og IL Tempo tillot Per Mertesacker å styre spillet bakerst. Det måtte gå galt, og det tok bare ti minutter før tyskerens pasningsunøyaktighet og manglende hjemoverfart ble nådeløst utnyttet.
Morten Solem brøt oppspillet på venstre, spilte fra seg ballen og stormet fremover. Med seg fikk han Nielsen og Martin Husevåg. Andreas Gullaksen lurte som gjedda i sivet på offsidelinja, og pasningen fra Erik Eikebrokk var bortimot perfekt.
Enda mer perfekt ble den da den single Kattem-forsvareren såvidt touchet ballen videre. Gullaksens touch var også bare såvidt, men denne gangen var såvidt såvidt nok. Dermed oppskriftsmessig ledelse til IL Tempo.
Mens Kattem-treneren huiet og hoppet på benken, veivet med armene og ba Mertesacker og Asklund få opp hurtigheten både på beina og pasningene, utnyttet IL Tempo til fulle Kattem-kaoset.
2-0 kom straks etterpå, etter at debutant Kenneth Buvik og Nielsen vant ballen på høyre side. Buvik, som terroriserte sin back omgangen gjennom, spilte inn til Eikebrokk, som lurte rett utenfor sekstenmeteren. Skuddet var verken hardt eller presist, men lobben, som neppe var mer enn en halv meter høy, gikk likevel over keeper.
Hvor stor kunne seieren bli?
|
Mon tro om
IL Tempo ble
en anelse for overmodig på venstresiden |
Omgangen fortsetter i samme spor. IL Tempo lar seg ikke lokke til å lempe ballen i bakrom på første forsøk etter Kattems utallige ballmist, men kontrer i stedet med hele laget. Det gjør at IL Tempo gang på gang kommer i overtall. Noen dårlige valg og tekniske detaljer gjør at det ikke blir 3-0.
I stedet for game, set og match melder Kattem seg på. IL Tempo presses lenger tilbake på banen og evner ikke ofte nok eller raskt nok å komme seg ut av farlig sone. Dermed vinner Kattem ballen tilbake høyt i banen, og veien til målet blir kortere.
Når IL Tempo mister fokus og gjør dumme feil lavt i banen, er dét invitasjonen Kattem-spillerne venter på. Først et skudd like over, så et skudd i tverrliggeren. Så redusering. Alt skjer på Kattems høyre side. Mon tro om IL Tempo ble en anelse for overmodig på venstresiden.
2-1 står seg til pause. Haugvik bytter med Schjølberg. Trond-Erik Skåren kommer inn for Buvik, som kjenner snev av en hamstring-strekk, og Eirik Ness Skåren kommer inn for Solem.
IL Tempo mister mye løpskraft. Det skal merkes.
Kattem gjør et vell av bytter, og ti minutter ut i omgangen er det klart overtak for de blå. IL Tempo ligger fortsatt godt og samlet, og slipper ikke Kattem til sjanser. Inntil Kattem får corner, og Per Mertesacker stiger til værs.
Ingen IL Tempo-spillere gidder å gå i kropp, og ingen makter å hoppe tre meter til værs. FIFA-headingen er perfekt, og daler i bue inn krysset, bak en måpende og paralysert Schjølberg, som virker å være flere kilo for tung.
Utligningen tærer på moralen til IL Tempo-spillerne, som begynner å bli slitne.
3-2 kommer tjue minutter før slutt, etter at dommer Bolkan blunker med begge øyne idet Vegar Olsen sklitakler ballen inn i Kattem-vingen og ut over dødlinja. Det som skulle vært utspill fra keeper, ender med straffe.
|
IL Tempo spilte en briljant første omgang. Mer enn godkjent! |
Bolkan forsøker å rette opp feilen etterpå, med å tildele IL Tempo fem-meter da det var en opplagt corner, men skaden er allerede skjedd.
IL Tempo har en håndfull gode overgangsmuligheter, men én- og tomannseskapadene til Gullaksen og Husevåg er ikke nok mot et Kattem-forsvar som har full kontroll, selv om Mertesacker er byttet ut. IL Tempo makter ikke å komme etter med like mange folk som i første omgang.
Spillerne blir slitne i både hode og kropp, og formasjonen mister fasongen totalt, både offensivt og defensivt. Laget ligger ikke lenger sammen, verken offensivt eller defensivt, og Kattem får boltre seg i store rom.
Kampen ender til slutt 4-2 etter at innbytter Bruno Coelho spiller gjennom en Kattem-spiller med en nydelig stikker.
Tapet til tross, IL Tempo spilte en briljant første omgang. Andre omgang viser at mange spillere mangler en del på kondisjonen. I tillegg har laget mye å gå på i det organisatoriske.
Summa sumarum: Tilstandsrapporten er mer enn godkjent.
Og duellen mellom Jørn Ove Asklund og Åsmund Nielsen? Den vant Nielsen selvfølgelig.