IL Tempo Country Club - et 3 stjerners stjernelag for små og mellomstore idrettsutøvere

 Cristiano Ronaldo. En av tidenes mest hedrede fotballspillere

13/06/16
Greier han endelig å levere i mesterskap?

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro er unisont betraktet som en av verdens beste aktive fotballspillere. Blant mange regnes han som den aller beste av dagens spillere, i diskusjoner om hvem som er den moderne fotballens beste spiller er det Lionel Messi og Cristiano Ronaldo som nevnes oftest. Begge har scoret i to UEFA Champions League-finaler, begge har scoret over 50 mål på en sesong. Ronaldo har over 100 millioner likerklikk på Facebook, over 42 millioner følgere på Twitter og et Google-søk på navnet «Cristiano Ronaldo» kommer opp med godt over 50 millioner treff. Du finner informasjon om han på sider som PokerStars og andre oddsnettsider også.

Gullballen

Cristiano Ronaldo er en offensiv spiller; han har spilt mest som kantspiller, på både høyre og venstre kant, men har også fungert på den sentrale midtbanen, som offensiv midtbanespiller, eller som hengende spiss. Han ble den fjerde spilleren som vant Gullballen som årets beste spiller i Europa i sin tid som Manchester United-spiller, og fulgte dermed i fotsporene til de historiske legendene Dennis Law, Bobby Charlton og George Best. Han har også blitt kåret til FIFA World Player of the Year (Årets spiller i verden). Ronaldo vant Ballon d'Or fra FIFA i 2013, 2014 og 2015. Listen over øvrige utmerkelser er imponerende lang.

Blant de største utmerkelsene er da Ronaldo ble utnevnt til offiser i den portugisiske Infante Don Henriques orden i 2004, og da han i 2014 ble forfremmet til storoffiser i denne ordenen, som er den tredje høyeste av totalt seks grader ordenen er inndelt i. Ordenen tildeles for fortjenester av Portugal og for innsats som fremmer portugisisk kultur og historie. Dette til tross for at Cristiano Ronaldo ikke har spilt for noe portugisisk klubblag siden han var 18 år, da Manchester United kjøpte ham fra Sporting Lisboa for 135 millioner kroner. Siden 2009 har han spilt for Real Madrid, der Ronaldo ble tidenes mestscorende spiller i september 2015. I april 2015 scoret han fire hat-trick for Real Madrid, det første skjedde i løpet av åtte minutter, og han fastsatte dermed antall hat-trick han hadde gjort for klubben til 31, noe som også var klubbrekord.

Portugals landslag i det 21. århundre = Cristiano Ronaldo

Utmerkelsene i Infante Don Henriks orden sier kanskje mest om hvilken formidabel innsats Ronaldo har gjort for det portugisiske landslaget. På mange måter virker det som om innsatsen Ronaldo gjør for laget, er synonymt med hvordan Portugal gjør det.

Cristiano Ronaldo spilte på U15- U17-, U20- og U21-landslag for Portugal mellom 2001 og 2003, og deltok også for det olynpiske landslaget i 2004. Han debuterte på seniorlandslaget i august 2003. Et knapt år etter seniordebuten, under EM på hjemmebane, spilte Ronaldo noen av sine beste kamper, mot Spania da Portugal gikk videre fra gruppespillet etter et overraskende tap i åpningskampen mot sensasjonslaget Hellas, men også mot England i kvartfinalen, der Portugal gikk videre etter straffespark-konkurranse, i semifinalen mot Nederland, og han briljerte i finalen, selv om Portugal tapte mot Hellas igjen da Hellas scoret på, ifølge Ronaldos uttalelser etter kampen «den eneste sjansen de hadde». Ronaldo var svært negativ til spillestilen Hellas benyttet.

Rekorder på nasjonalt nivå

Senere har Ronaldo særlig bemerket seg på landslaget med å score mange mål i kvalifikasjoner til internasjonale turneringer, i mange tilfeller har han nesten på egen hånd sikret Portugal deltakelse i de store turneringene, men han har ikke alltid klart å vise samme effektivitet i selve turneringene.

I kvalifiseringen til VM i 2006 scoret han sju mål, i selve turneringen scoret han bare ett. I kvalifieringen til EM i 2008 scoret han åtte mål, men i turneringen, som ble en stor nedtur for både Portugal og Ronaldo, scoret han igjen bare ett mål.

Fra juli 2008 overtok Ronaldo kapteinsbindet for Portugal permanent, etter først å ha prøvd seg som kaptein i februar 2007, etter initiativ fra da nylig avdøde Carlos Silva. I kvalifiseringen til EM i 2012 scoret Ronaldo igjen sju mål, to av dem kom i play-offkampen mot Bosnia, og dermed sikret han igjen landslaget plass i en turnering som rommet både det beste og verste av Ronaldo og Portugal. Laget havnet i «dødens gruppe», sammen med Tyskland, Nederland og Danmark. Ronaldos to mål i den siste gruppespillkampen mot Nederland, der Portugal vant 2-1, sikret dem videre spill i turneringen.

Både mot Nederland og i kvartfinalen mot Tsjekkia ble Ronaldo kåret til kampens beste spiller. I semifinalen mot Spania bommet Ronaldo på flere åpenlyse målsjanser i et oppgjør som endte målløst, og han fikk ikke sjansen til å revansjere tabbene i straffespark-konkurransen, siden han var valgt ut til å ta den femte straffen, og konkurransen ble avgjort før dette.

Mestscorende

Ronaldo scoret åtte mål i kvalifiseringen til VM i 2014, tre av dem kom i løpet av 15 minutter mot Nord-Irland, Ronaldos første hat-trick for Portugal. Igjen måtte Portugal ut i play-offs, og igjen sikret Ronaldo turneringsdeltakelse ved å score fire mål i play-offkampen mot Sverige. Med 47 landslagsmål var Ronaldo nå Portugals mestscorende landslagsspiller gjennom tidene, delt med Paulita. Med to mål i en vennskapskamp mot Kamerun i mars 2014, sikret Ronaldo seg rekorden alene.

I kvalifiseringen til EM 2016 scoret Ronaldo fem mål, og ble med totalt 23 mål i turneringen inkludert kvalifiseringer, tidenes mestscorende EM-spiller.


Denne artikkelen er ikke skrevet av IL Tempo PLAY.
---
Følg IL Tempo på Facebook: 

Utviklet av EE33 for IL Tempo