IL Tempo Country Club - et 3 stjerners stjernelag for små og mellomstore idrettsutøvere

   ‹ NYTT SERIEOPPSETT: Norsk fotbal har nok en gansg bestemt seg for å endre divisjonshierarkiet. (Foto: NFF/Trøndelag Fotballkrets)

 Voldsomme endringer i 5. divisjon etter Forbundstingets kontroversielle vedtak
03/10/16Flest mulig, lengst mulig, best mulig, er Norges Fotballforbunds slagord. For lagene under de to øverste divisjonene føles det nok ikke slik.

 

 
 
 
Skrevet av
Erik Eikebrokk
 
 
 
 
 
 

   ‹› LES OGSÅ
   › 5. divisjon avdeling 3 › Tabell og resultater
   › Kalender › Terminliste for IL Tempo 2016

   › Statistikk › IL Tempo-børsen

   ‹› RELATERTE SAKER
   › 28/02/16 › TV2: Slik blir det nye seriesystemet
   › 16/05/15 › Sterke reaksjoner om OBOS Cup: – Cup er ikke cup
   › 21/06/11 › Sjåvinisme og elitisme rår i fotball-Norge: IL Tempo nektes deltagelse i NM


(Ullevål/Lerkendal) Før 2016-sesongen vedtok Fotballtinget nye omfattende omlegginger av det norske seriesystemet. Og når toppfotballen jakter på en ny gullplan er det som vanlig breddefotballen som får svi.

Nok en gang
er det bredde-
fotballen som
får svi

Denne gangen er det 2. divisjon som skal kuttes i to, og antall lag halveres. Dette fører til omfattende endringer for alle trønderske lag i divisjonene under.

Fotballtinget, som er den høyeste myndigheten i norsk fotball, behandler hvert år forslag om blant annet endringer i det norske seriesystemet.

Å halvere antall lag og avdelinger i 2. divisjon gjøres for å spisse toppnivået i norsk fotball ytterligere, og fører naturlig nok med seg enda større forskjeller mellom topp og bredde i norsk fotball. Dette er stikk i strid med norsk fotballs visjonære slagord om flest mulig, lengst mulig, best mulig.

For nok en gang, som i 2010 (da IL Tempo endte som nummer 4 i 4. divisjon, men likevel rykket ned) er det breddeklubbene som får svi for den såkalte toppfotballens satsing.

INGENTING Å SPILLE FOR?
Konsekvensen, bestemt av NFF, er at ingen lag fra 3. divisjon og nedover rykker opp på vanlig måte i overgangssesongen 2016. De beste lagene har dermed ingenting å spille for, foruten å unngå nedrykk.

Trøndelag Fotballkrets har landet på et
mer fornuftig kompromiss

Heldigvis har Trøndelag Fotballkrets valgt å ta til en viss fornuft, og har landet på et mer fornuftig kompromiss:

» For 5. divisjon og 6. divisjon har Trøndelag Fotballkrets vedtatt at kretsmester i 5. divisjon og kretsmester i 6. divisjon, skal få muligheten til å spille en Play-off–kamp, mot det lavest rangerte laget, som normalt skulle ha stått igjen i divisjonen over. Vinneren av denne kampen får den siste plassen i divisjonen.

Det blir dermed Melhus som får muligheten til å spille om denne play-off-kampen.

Men veien opp til 4. divisjon har aldri vært lengre. Først måtte Melhus vinne 5. divisjon avdeling 3. Så må de vinne semifinalen i kretsmesterskapet (mot Vinne, en annen avdelingsvinner i 5. divisjon). Så må de vinne kretsmesterskapsfinalen. Til slutt må Melhus beseire et 4. divisjonslag som har endt på 4.-6. plass.


Først da, langt ut i november, kan Melhus regne sesongen som en suksess, og kalle seg 4. divisjonslag.

TUNG VEI NED
Om veien opp én divisjon er lang, har veien ned aldri vært kortere.

Mellom 2. og 5. divisjon kommer flust av trønderske lag til å rykke ned. Minst 10, men kanskje så mange som 16 lag, kommer til å rykke ned fra 5. til 6. divisjon i 2016. Det nøyaktige antallet avhenger av hvor mange trønderske lag som rykker ned fra 2. divisjon.

HEMMELIGHOLDT I IL TEMPO
IL Tempo-trener Erik Hoff innrømmer at han har kjent til vedtaket helt siden det ble gjort, men at det var en sportslig beslutning tatt etter samtale med klubbens styre, å ikke offentliggjøre det for spillerne.

– Jeg vil ikke si at det var en løgn, sier Hoff til IL Tempo PLAY.

Vår motivasjon
har hele tiden
vært å ta
igjen Melhus

Klubben la tidlig en strategi om å ikke informere spillerne om det kontroversielle vedtaket. Dette for å ikke spre dårlig humør eller drepe spillernes motivasjon og treningslyst.

– Spillerne kom til å få vite det tidsnok uansett, men vi ønsket ikke å overdramatisere det. Skulle vi bli seriemester fikk vi heller ta den utfordringen (om play-off) når den kom.

Siden sommeren har omleggingen blitt et stadig hetere tema, ikke minst blant motstandere som kjemper for overlevelse.

– Både Charlottenlund 2- og Ørland-spillere snakket om at de trenger poeng for å redde plassen. Nyheten (om vedtaket) har jo nådd IL Tempo-spillerne også, men ettersom Melhus hele tiden har vært et hestehode foran oss, har vår motivasjon uansett vært å forsøke å ta igjen dem, sier Hoff.

HVEM RYKKER NED?
I skrivet (fra april) som ble kommunisert til alle trønderske lag, heter det at lagene fra 7. - 10. plass i hver 5. divisjonsavdeling rykker ned.

Men slik er det ikke lenger, ifølge Ørland-trener Trond Øvergård:

– De slår sammen alle 5. divisjonsavdelingene i en tabell hvor poengsnittet er regnet ut. Akkurat nå er vi første lag som ryker, men vi kan fortsatt ta igjen Malvik, Jonsvatnet, Overhalla, Bangsund og Hegra, sa Øvergård til IL Tempo PLAY før hans lag slo Rissa på hjemmebane, lørdag.

Øvergårds versjon blir bekreftet av Bjørn Langørgen i Trøndelag Fotballkrets:

– I og med at det er ulikt antall lag i de fire avdelingene i 5. divisjon, vil det være en samlet oversikt som er beregnet på poengscore som plasserer lagene, sier Langørgen til IL Tempo PLAY.

Ulikheten oppstod da Sjetne IL trakk seg fra 5. divisjon avdeling 3 rett før sesongstart.

– Hadde det vært likt antall lag i alle avdelinger, ville man satt en strek under den plasseringen som berger plassen. Når det ble lag som ble trukket i 5. divisjon, blir det poengscore som teller, sier Langørgen.

KRITIKK
Flere lag, som var tilstede på tinget i februar, uttrykte stor skuffelse og overraskelse over at det nye seriesystemet blir innført allerede fra 2017-sesongen.

Dette gir
oss store
utfordringer

IL Tempo, som ikke var til stede på tinget, støtter kritikken.

– Jeg kan ikke forstå at det er lov å iverksette et vedtak samme år som det blir vedtatt. Vi signerte flere spillere med bakgrunn i at vi ønsket å satse på opprykk i 2016, og har kortsiktige avtaler med sponsorer om at vi er en klubb som snarlig ønsker seg oppover i divisjonshierarkiet. Dette gir oss store utfordringer som var umulig å forutse, sier Andreas Thyge Nielsen til IL Tempo PLAY.

IL Tempos nestleder er likevel ikke overrasket.

– Vi begynner å få god trening i å bli pissa på av den såkalte toppfotballen, så dette er ikke noe nytt.

Omleggingen fører til en spissing også av 5. divisjon, som i 2017 vil bestå av mange lag som spiller 4. divisjon i 2016.

» Dette er ikke første gang IL Tempo raser mot maktmisbruket i toppen av norsk fotball


---
Følg IL Tempo på Facebook: 

Utviklet av EE33 for IL Tempo