(GUTTORMSEN FYSIOTERAPI) Dette er en tilstand med plagsomme lyskesmerter, oftest hos fotballspillere. Selv om tilstanden betegnes som idrettsbrokk, så er det egentlig ikke noe brokk, men en skade på muskulaturen og bindevevet der dette fester seg på beinet i lysken. På engelsk har tilstanden fått navnet Gilmore's groin, etter kirurgen Jerry Gilmore, som først beskrev syndromet i 1980.
” |
...kroniske, gjentakende småskader i lysken |
|
» ÅRSAK
Idrettsbrokk skyldes kroniske, gjentakende småskader eller strekk og drag mot muskulatur og senefester i lysken. Skaden oppstår typisk på en snikende måte uten plutselige eller dramatiske smerter. Smertene som utvikler seg over tid, skriver seg fra trykk via svak bakvegg i lyskekanalen mot innholdet i denne.
Overbelastningen synes å oppstå i forbindelse med plutselige vridninger, raske spurter og vendinger i høy fart.
Den opprinnelige skaden synes å være en akutt rift i bakre vegg i lyskekanalen. Andre tilstander som gir liknende symptomer, kan være betennelse i senefestet mot blygdbeinet (Osteitis pubis) og overrevne muskelfibre i muskulaturen på innsiden av låret (adduktormuskulaturen).
Det er uenighet mellom ekspertene om hva som er den egentlige mekanismen som fører til tilstanden.
» PROGNOSE
” |
90% blir bedre etter kirurgisk behandling |
Pasienter/utøvere som insisterer på å fortsette med sin idrett uten aktiv behandling, vil oppleve at det tar atskillig lengre tid å tilhele skaden i lysken. Ved et punkt vil tilstanden være av en slik art at det ikke lenger er mulig å fortsette idretten.
Etter kirurgisk behandling blir opptil 90% bedre, selv om tilbakefall kan forekomme hos et lite antall pasienter. Utfallet synes ikke å avhenge av hvilken operativ metode som brukes. Videre kan alternativ trening over en lengre tidsperiode hjelpe og tilmed gjøre pasienten symptomfri. Dette avhenger av hvor stor skaden er.
» DOKTOR GUTTORMSENS RÅD:
– Dersom utøveren fortsetter med treningsaktiviteten uten å ta hensyn til skaden vil det over tid medføre med stor sannsynlighet et lengre opphold fra idretten. Rehabiliteringen kan da ta lang tid, opp mot 6-12 måneder, og det er også en risiko for at operasjon er nødvendig for å komme tilbake til samme funksjonsnivå.
– Etter en operasjon vil pasienten kunne delta i fotballaktiviteter omlag 2- 3 måneder etter operasjon. Deretter kommer en periode på 2-3 måneder med fotballspesifikk trening, hvor riktig dosering og progresjon av treningsmengden og belastningen er hovedessensen til å bli bra.