IL Tempo Golf & Country Club - et 3 stjerners stjernelag for små og mellomstore golfspillere
» Hjem  » Banen  » Spillerstall  » Turneringer  » Bli medlem  » Om IL Tempo GK  » Kontakt

   ‹ PROFESJONELL CADDIE: OLE-MORTEN BUHAUG (Foto: Ole-Morten Buhaug)

» Caddien - Golfspillerens viktigste hjelper og støttespiller (?)
03/08/13 › Skal man tro Wikipedia, en truisme de lærde strides om, er en caddie eller caddy i golf en person som tar hånd om en spillers utstyr under spill, og som kan gi tips og vink underveis. I profesjonell golf har alle spillerne hver sin faste caddie som gir råd om bl.a. køllevalg og strategi.

› av Ole-Morten Buhaug › olemorten@enevo.noTwitter@MaskinenBuhaug
 › Golfbox: Resultatliste NM herrer, Stiklestad Golfklubb

» WHO'S YOUR CADDIE?

Da jeg ble spurt av IL Tempo GCC-redaktør Eikebrokk om jeg ville dele mine erfaringer som profesjonell caddie med omverdenen, tenkte jeg først at jeg skulle skrive et morsomt og useriøst innlegg, slik kanskje alle forventer av meg. Men etter å ha gått i tenkeboksen noen dager, bestemte jeg med rett og slett for å være ærlig. Brutalt ærlig.

   ‹ VERDENS BESTE CADDIE FØR CHIANG MAI CLASSIC (Foto: Ole-Morten Buhaug)    ‹ ELIAS OG Y. E. YANG SIGNERER SCORECARDS (Foto: Ole-Morten Buhaug)

» STARTEN PÅ EVENTYRET

180 utslag har jeg vært vitne til med en caddievest rundt overkroppen. Kanskje ikke mest i verden, men man behøver ikke å være den som trener mest for å være best. Noen er bare "born to do it." Det har vært en fornøyelse fra første tee. Hvem elsker ikke å holde på med noe de mestrer best av alle?

Da jeg og Elias Bertheussen ble enige om samarbeidet en sen nattestime i midten av februar, kjentes alt veldig riktig. Etter en lengre prosess ble flybilletter til Thailand bestilt, og jeg var klar for Asia-touren, der jeg skulle menge meg med stjerner som Ernie Els, Y.E. Yang og Michael Campbell. Man kan vel trygt si at i turneringen i Chiang Mai skulle det hagle med majorvinnere.

» ASIA-TOUREN

Allerede på VIP-loungen på flyplassen skulle vi få kjenne på at denne turneringen ikke var for hvem som helst. På nabobordet slår Ernie seg ned med følge, og flere av de meritterte stjernene på touren setter seg ned. Blant annet landsmannen Anton Haig, som har vunnet både på Europatouren og Asiatouren. På nabobordet sitter en 22 år gammel trønder med Team Norway Golf tskjorte på, sammen med sin nye caddie. Nå var det game on!

I 40 varmegrader, null vind, og en luftfuktighet av en annen verden, skulle vi nå gå 5 dager rundt på en bane i Thailand, hvis alt gikk etter planen. Så da var jobben min i gang.

Etter en rolig innspillsrunde på onsdag, var vi klare for vår første runde sammen som spiller og caddie. Elias var egentlig ganske enkel å jobbe med denne dagen, da han var i et veldig godt humør. Slo mange gode slag på innspillsrunden, og følte seg veldig opplagt. Da er jobben min å få den godfølelsen til å vare.

» VIKTIG MED RØVERHISTORIER

På første tee er det litt venting og jeg får Elias til å ta et bilde av meg. En engelskmann som hadde ansvar for starttidene spurte om det egentlig ikke skulle være motsatt, men jeg fortalte ham at i Norge er det caddiene som er stjernene, da de gjør grovarbeidet. Latteren satt løst til Elias og engelskmannen, og Elias svarte med den kanskje lengste driven den dagen midt i fairway. Engelskmannen applauderte og vi var igang!

Fakta lyver ikke. Alle runder under par. Aldri to bogeys på rad. Klarte cut'en i en turnering med 750 000 dollar i premiepotten. Ingen tvil om at samarbeidet fungerte. Et nytt radarpar var skapt, og vi forsto begge at dette var en vinneroppskrift.

Etter endt tjeneste dro caddie Buhaug hjem til trygge omgivelser i Trondheim, mens Bertheussen reiste til India for ny turnering. Både dag én og dag tre går Elias over par. Dag tre gjør han 3 bogeys på rad. Hadde dette skjedd med en skikkelig caddie? Jeg påstår ingenting her, jeg bare spør...

   ‹ ELIAS SMILER. - MY JOB WELL DONE (Foto: Ole-Morten Buhaug)    ‹ NYBAKTE NORGESMESTERE POSERER FOR KAMERA (Foto: Ole-Morten Buhaug)

» NORGESMESTERSKAPET PÅ STIKLESTAD

Etter å ha vært hjemme på sommerferie fra Asia-touren, bestemte Elias seg for å delta i NM på Stiklestad. En trengte ikke være rakettforsker for å forstå hvem som skulle få teste ut den nye tour-bagen til Callaway.

Etter en hyggelig Pro-Am runde på onsdag med styreformann i Stiklestad Golfklubb, Oddbjørn og brødrene Spørck, merket jeg at dette kom til å bli en herlig uke. Jeg var i kanonslag, og Elias slo kanonslag. Jeg tenkte at dette bør bli en enkel oppgave, selv om jeg aldri sa det til Elias. Jeg er jo tross alt caddien hans.

Og ting gikk helt etter boka. Jeg kjørte showet i flighten på det verbale plan, mens Elias kjørte showet gjennom golfslagene. Eneste spiller under par begge runder de to første dagene, banerekord og 8 slags ledelse sier vel sitt. De to siste rundene skulle vise seg å bli den reneste parademarsjen.

Hadde Elias blitt Norgesmester uten meg som caddie? Det er et spørsmål jeg lar henge i luften ubesvart.

 

 

Utviklet av IL Tempo for IL Tempo GK ved Leo Reyes