10.03.2006 16:02
Postet av Eivind Arne Bjaaland / BB

...BJELLES BLOGG #7
Evaluering av før-sesongen så langt...

Etter omtrent en måned med trening, er det på tide med en foreløpig evaluering:

Løpetreningene i Leangen ishall
Vi startet med løpetreninger i Leangenhallen på onsdager, vi har kjørt 4x1057 m intervaller hver gang i en mnd, 5 treninger. Oppmøtet har vært som følger; 10-6-10-8-6, et snitt på 8 som er brukbart men heller ikke mer enn det må være.
Vi hadde en test, et drag på 1057 m med tidtaging på første og siste trening for å sjekke om dette hadde noe for seg. Dessverre var det få som møtte opp sist så vi fikk bare sammenligna tidene på 3 stykker, disse hadde likevel en framgang fra første økt på 11, 24 og 12 sekunder, altså et snitt på nesten 16 sekunder pr mann, og dette bare på 5 økter!!!
Dette viser i klartekst at dette har noe for seg, det er rett og slett ingenting å diskutere, noe som også underbevises med at vi holder kampene mye bedre allerede!
Enkelte har kanskje ikke forstått hensikten med å kjøre så lange drag, det er ganske enkelt å forklare, å øke den aerobe kapasiteten som er i særklasse viktigst i fotball. Dette gjøres best med intensiv trening mellom 20-30 minutter der en bruker mer enn 70 % av maksimalt oksygenopptak, det ideelle er å ligge mellom 85 og 95 % av maxVO2 på selve dragene, men dette synes jeg kanskje er for mye forlangt av 5.div-spillere, vi driver tross alt med dette på frivillig basis.
For å få litt variasjon i treningene kommer jeg til å endre litt på opplegget på onsdagene. Fra og med førstkommende kommer vi til å kjøre 15x257 m intervaller. Vi deler gruppa opp i 2, den ene gruppa løper mens den andre har pause osv. Etter 8 drag har vi en lengre felles pause før vi kjører de 7 siste dragene. Dette kommer til å bli kanongøy folkens, gleder meg som en liten unge!

Fotballtreningene på Lerkendal kunstgress
Når det gjelder selve fotballtreningene føler jeg også vi har kommet godt i gang, oppmøtet har vært på 12-11-12-10, et snitt på drøye 11, det er akseptabelt og veldig viktig for å kunne få kvalitet på treningene!
Når det gjelder treningsfilosofi så synes jeg det enkle er det beste, og det letteste å gjøre noe med. Vi har prioritert tekniske øvelser til oppvarming, mottak, pasning, basic i fotball men noe alle kan forbedre. Hoved-delen har bestått av mye spill på to mål, det er jo tross alt fotball vi skal bli gode i og da må vi øve på det, man blir hva man spiser! Framover synes jeg vi skal fortsette i mye av det samme, gjerne med mer begrensing av touch for å få mer tempo på ballen. Vi tvinges også til å orientere oss, ha et effektivt og tilrettelagt mottak og formidle ballen videre på en bedre måte når vi har færre touch, altså trener vi mye på en gang selv om vi egentlig bare har en øvelse, effektivt og nyttig!
Vi kommer også til å prioritere en avsluttningsøvelse hver trening, her har vi utrolig mye å hente selv om mange har mye godt iseg fra før som vi også har sett i kamp.
Dødballbiten må vi også terpe mer på etter hvert, det virker som om vi glemmer alt vi har trent på når vi spiller kamp, jeg synes det er nyttig å ha ha klare rammer og forutsigbarhet på dette området slik at alle vet hva de skal gjøre, men det kommer, det kommer!!

Treningskampene
Etter å ha spilt 4 kamper sitter jeg igjen med et veldig positivt inntrykk! Det er ikke til å komme bort ifra at IL Tempo har mange spillere med mye god fotball i seg! Den største utfordringen ligger i å få samkjørt et lag, noe jeg synes vi er godt i gang med allerede.
Periodevis har vi spilt meget godt, mens vi i noen perioder også har spilt mindre bra av ulike årsaker. Noen av disse kan være at vi til tider må spille med spillere i andre posisjoner enn de spiller i/ønsker å spille i til vanlig. Det er ikke heldig, men så lenge vi kun har hatt omtrent akkurat 10-11 spillere er vi nødt til å gjøre det vi mener er best for laget, vi driver tross alt lagidrett - ikke individuell idrett!
Vi begynner å kjenne oss igjen i 4-4-2 formasjonen nå, likevel føler jeg vi må bli mer bevisste på hvor på banen vi spiller og hvilken måte vi skal tolke vår rolle i laget på. Dette gjelder særlig avstand mellom leddene og hvor vår posisjon og sone på banen primært er.
Når det gjelder innsats og holdninger vil jeg gi en stor applaus, dette har bedret seg betraktelig fra kamp til kamp. Vi er mye mer positive i språkbruken, flinkere til å hjelpe hverandre, mister vi ballen kjemper vi for å vinne den tilbake, spiller hverandre gode rett og slett. Vi må gjerne ha en grunnholdning i bakhodet som for eksempel "hvordan kan jeg gjøre medspilleren min god nå", slå en god pasning, komme i støtte, sikre medspilleren osv, vi skal gjøre hverandre bedre, det er det som er lagidrett, og det er det vi ser konturene av nå!

-Det er jeg og Bekken som tar ut laget - ingen andre
Helt til slutt vil jeg gjerne oppklare noen misforståelser en gang for alle:

- Jeg og Bekken får ikke et øre for å trene IL Tempo. Det er en jobb vi har påtatt oss på frivillig basis og som vi gjør med stor glede! Vi skal heller ikke være med å spille på bekostning av noen andre, men stiller selfølgelig opp dersom vi er i manko på folk.

- Det er hevet over enhver tvil at det er jeg og Bekken som tar ut laget. Vi lytter selfølgelig til spillergruppa og den enkeltes innspill, det er viktig for oss å inkludere forskjellige meninger, men det er vi som tar ut det laget vi mener er best til enhver tid, ingen andre!

Jeg vil gjerne ha et spillermøte før kampen på søndag for å evaluere litt og diskutere framover, hvor står vi nå, hvilken vei skal vi velge framover, skal vi toppe laget, skal alle få spille, når skal vi møte opp til trening og kamp osv, utarbeide noen retningslinjer i fellesskap som alle kan forholde seg til.
Vi skal også velge en lagkaptein og en spillerkontakt som kan være bindeledd mellom spillergruppa og trenerteam.

Godt jobbet så langt folkens, og vel møtt til treninger og kamper framover!

PS: Månedens treningsnarkoman: John Johnsen, vært på samtlige treninger, way to go!

Månedens running man: Erik Eikebrokk, best i test, forbedret seg med 24 sekunder på 1057m!


| Bli en blogger også du | Les andre blogger |