01.03.2006 01:06
Postet av Eivind Arne Bjaaland / BB

...BJELLES BLOGG #6
Kosthold og trening...

Etter å ha sett enkelte spillere lade opp til kamp med fruktnøtt og godteposer større enn heimevernets vinterjakker, føler jeg det som trener og tidligere idrettsutøver riktig å komme med noen innspill med tanke på kosthold og ernæring.
Inspirert av observasjoner av blodsukkeret til Eikebrokk som steg til himmels for så å falle til et bunn-nivå iløpet av 4-5 sekunder, vil jeg vinkle dette opp mot timene før trening og kamp.

Det er viktig å ikke spise for nærme fysisk aktivitet, da rekker ikke kroppen å ta opp næringstoffene hensiktsmessig. Formålet med måltidet må være å ha bruk for energien under økta, ikke før og etter. 2-3 timer før er et bra tidspunkt å innta føde på, da rekker blodsukkernivået å stabilisere seg.
Hoveddelen, ca 60 prosent, av måltidet bør bestå av bra karbohydrater som gir langsom energi (lav GI). Eksempler på dette er pasta, poteter, grovt brød, ris. Proteiner bør det også være et innslag av; kjøtt, fisk, fugl, egg, melkeprodukter. Eksempel på noen greie måltider før aktiviteter kan være; pasta og kylling, laks m poteter, havregrøt, brødskiver med kjøttpålegg/ost.

Unngå ferdigmat!
Ferdigmat bør en unngå, grandiosa, burgers og andre "tunge" måltider er ikke noe særlig å stappe i seg før kamp og treninger, de er som regel gjennomsyret av fett og er ikke særlig ernæringsmessig samensatt for fysisk aktivitet, gir som regel rask energi som forsvinner veldig kjapt ut igjen (høy GI).

Dersom det skulle oppstå noe uventet og en ikke rekker å få i seg et måltid før rett før aktivitet, er det greit å putte i seg noe som gir rask men likevel varende energi. Bananer, smoothie, sportsbar kan være gode alternativ her. Underveis i økta bør en fylle på med væske, vann er bra, sportsdrikke også. Viktig å erstatte væsketap for å opprettholde prestasjonsnivået.

Karbohydrater og proteiner!
Rett etter trening er det fint å få i seg noe karbohydrater kjapt for å starte restitusjonen, her er banan, brødskiver, sportsbar, smoothies en selvfølge. En bør også passe på å få i seg et skikkelig måltid med karbohydrater og en del proteiner iløpet av en time etter avsluttet aktivitet. Dette er det optimale for å fylle opp tomme lagere, forbedre restitusjonen og være godt forberedt til neste fysiske utskeielse!


| Bli en blogger også du | Les andre blogger |

 

Forum
 
Det skjedde