Velkommen til IL Tempo

 

TIRSDAG 20. JULI 2010

Lour des France: 2emé etapé Lourdes - Col d'Aubisque:
ERIK HOFF DISKET!

(Lour des France 2emé etápe (Tourdes - Col d'Aubisque 34 km 666 moh) Fantasiske værforhold foran det som kunne bli en av de mest underholdende og spennende etappene i årets Lour des France. Alle rytterne, foruten den max uheldige Bjelle Bjålls, stilte til innskriving i Lourdes før starten på etappen, som ble rundt kl 11:30. Bjålls forsøkte til det siste å få tak i reservedeler til sin ødelagte sykkelramme, og forsøkte til og med å leie sykkel, men til ingen nytte. Dermed tydet alt på at årets Lour des France-eventyr virkelig var over for tempokjempen fra nord.

Monsterfjellet Col d'Aubisque ventet i det fjerne for rytterne i dagens etappe, og det var en dempet stemning de første kilometerne inn til bunnen av en av de mest brukte fjelltoppene i rittets historie. Tempoet var relativt lavt, knappe 27 km/t i snitt og rytterne benyttet anledningen til å bunkre innpå med væske, elektrolytter og trege karbohydrater. Flere benyttet anledningen til å late vannet og hovedfeltet holdt tempoet lavt slik at de rolig og behersket kunne kjøre seg opp igjen på følgebilene, nesten uten å bruke ekstra krefter.

Etter å ha mistet en av sine beste hjelperyttere var det ingen tvil om at Jossi måtte spille et taktisk spill for å spare mest mulig krefter før stigningene. Han spilte spillet klokt og IL Tempo Velociped med Hoffa og EikiBreiki greide ikke å utnytte overtallet i stor grad. Feltet smalt etter hvert inn i bakken og stemningen i feltet var til å ta og føle på. Den første som forsøkte seg var Hoffa, men det virket som han ble skremt av stigningsprosentet og ventet inn hovedfeltet igjen. Med Bjelle Bjålls ute var det ingen naturlige kandidater til å danne en gruppetto, den såkalte bussen, og feltet holdt seg samlet overraskende lenge. Den neste til å forsøke seg i de første kilometerne inn i Aubisque var overraskende nok Eikebrokk, som falt av tidlig i går, og viste tidlig at han hadde både krefter og en agenda. Men heller ikke Eikebrokk ønsket å brenne for mye krutt og Jossi og Hoffa syklet kontrollert inn bruddforsøket.

På dette tidspunktet begynte det å utvikle seg det reneste kaos på etappet. Lokale gendarmere hadde store vanskeligheter med å kontrollere det enorme folkehavet som hadde valfartet til dette sykkelreligionens store bedested og det var til tider fare for syklistenes ve og vel. Flere ganger måtte politiet bryte vei og kaste supportere til siden for at rytterne skulle komme frem. Det skulle utagere.

Etter å ha ligget samlet til 3 kilometer inn i bakken, forsøker Eikebrokk seg igjen. Verken Jossi eller Hoffa følger, men taper samlet meter på meter. Såkalte forstå-seg-påere undrer seg om ikke Eikebrokk går for tidlig, eller om både Jossi og Hoffa, de såkalte sammenlagtfavorittene er slitne etter gårsdagens innsats på Aspin. Skandalen skal likevel bli et faktum, idet Eikebrokk, og etterhvert også resten av hovedfeltet blir bedt om å stige av syklene og trekke til siden, ettersom gendarmerne ikke lenger greier å holde menneskemassene tilbake. Etappen blir dermed en ren farse og sammenlagtresultatet blir nøytralisert. Rytterne blir bedt om å snu og gjøre vendereis og kjempe omspurtpoeng og etappeseier tilbake i Lourdes igjen. Beslutningen kommer fra sentralt hold, helt uten rytternes påvirkning. Beslutningen innebærer dessuten at Bjelle Bjålls får et ekstra døgn på seg til å skaffe seg reservedeler eller ny sykkel.

Hovedfeltet snur på flisa og setter utfor i et heseblesende tempo. Når etappen ble som den ble virker det som om alle rytterne, til tross for tidligere lovnader om at de ikke har noen interesse i den grønne trøya, kjemper om både spurtpoeng og etappeseier. Hoffa og Jossi slår overraskende nok EikiBreiki ned bakkene fra Aubisque og sikrer seg henhodlsvis 6 og 4 poeng. Tilbake gjenstår nå 17 km med relativt flatt terreng, før rytterne gjør opp seg imellom om etappeseier i Centre Ville i Lourdes.

Eikbreiki gir alt for lagkameraten Hoffa og duoen rister av seg Jossi på brosteinen etter nedkjøringen fra Aubisque. Jossi har aldri vært kjent for å beherske brostein spesielt godt, men er en jævel på flatt terreng i lett motvind. IL Tempo-duoen i front veksler på å dra og ligger i vifteformasjon for å riste av seg Telemarkshelten for godt. De lykkes nesten, men hele forspranget blir spist opp i det slevutnevnt kaptein Hoffa kjører feil ved bro sør for Lourdes. Jossi er plutselig oppe i ryggen på Eikibreiki, som må vente inn Hoffa. Jossi benytter anledningen til å rykke og er plutselig i tet.

Eikibreiki bruker sine siste krefter og drar Hoffa opp til teten, før det smeller. Det ser nå ut til å bli en kamp tilsvarende den på gårsdagens etappe om etappeseieren. I den siste bakken inn til Centre Ville faller Eikibreiki av, men greier å hente igjen duoen på det flate terrenget før oppløpet. Hoffa velger feil svingkurve i nest siste sving og må kutte svingen for ikke å kræsje. Hoff kommer først i mål, men blir deklassifisert for ikke å ha kjørt oppsatt kjøreskjema. Jossi leder an i spurten  med Eikibreiki på slep. Sistnevnte har størst fart gjennom svingen, men blir klart hindret av Jossi som endrer spor på oppløpet og i tillegg forsøker å stange Eikibreiki og presse han ut av veien. Eikebrokk vifter med armene i protest, men sistnevnte tas ikke til følge og Jossi tar med det sin andre etappeseier på rad. Eikebrokk raser mot turneringsledelsen, mens Hoff deklassifiseres til sisteplass i den gruppen han kom inn i og mister dessuten spurtpoengene. Det bekreftes fra juryen at etappen er nøytralisert i sammendraget og at Bjelle Bjålls er med i Lour'en igjen, om han kan stille med sykkel på morgendagens etappe til Hautacam.

PS: På pressekonferansen etter målgang bekrefter en talsmann for Heroes of Telemark at Bjelle Bjålls har kjøpt seg Trek-sykkel til 20 000 NOK og er tilbake i kampen om GC (gule trøya) til morgendagens etappe. Bjelle Bjålls er med det fortsatt rundt 30 minutter bak lagkompisen Jossi.

Stage results
2emé etapé
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, s.t.
2. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, s.t.
3. Erik Hoff, IL Tempo Velociped, s.t.
4. Eivind Bjaaland, Heroes of Telemark, s.t.

Green jersey, spurttrøya
1er sprint
1. Erik Hoff, IL Tempo Velociped, 6
2, Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 4
3. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 2

2emé sprint
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 30
2. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 20
3. Erik Hoff, IL Tempo Velociped (declassified)

Mest aggressive rytter
Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped (gjentatte rykk i fjellet)

General standings (sammenlagt)
Yellow jersey,
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 51:35
2. Erik Hoff, IL Tempo Velociped, 52:05
3. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 1:15,00
4. Eivind Bjaaland, Heroes of Telemark, 1:21,10


Green Jersey, spurttrøya
1. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 42
2. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 39
3. Erik Hoff, IL Tempo Velociped, 16

Polkadot jersey, klatretrøya
1. Jostein Vinjerui Heroes of Telemark, 30
2. Erik Hoff, IL Tempo  Velociped, 20
3. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 10
4. Eivind Arne Bjaaland, Heroes of Telemark, 5

White jersey, ungdomstrøya
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 51:35
2. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 1:15,00

Lagkonkurransen
1. IL Tempo Velociped, 2:07,05
2. Heroes of Telemark, 2:12,45 (+5,40)