Velkommen til IL Tempo

 

MANDAG 19. JULI 2010

Lour des France: 1er etapé Frechet - Col d'Aspin:
JOSSI I GUL TRØYE

(Lour des France 1er etápe: Fréchet - Col d'Aspin 40 km 1489 moh 1er cat) Enorm spenning knyttet til første etappe av Lour des France. Allerede første dag skulle rytterne opp i ulendt terreng. Og etter bare 16 kilometer med nøytral sone smalt rytterne inn i årets første 1er cat, opp til legendariske Col d'Aspin. Etappen ville dermed kunne gi en god pekepinn på hvem som skulle bli å regne med i kampen om den gule sammenlagttrøya, den grønne spurttrøya og klatretrøya. For én gangs skyld var det dessuten stor rift i lagkonkurransen, hvor både Heroes of Telemark og IL Tempo Velociped hadde varslet at de satser alt på å vinne.

Men trøbbel skulle møte rytterne allerede på transportetappen. Følgebilen lot vente på seg i Toulouse, slik at starten måtte utsettes med godt over en time. Dette førte til at de mekaniske innstillingene ikke ble optimalisert, noe som skulle vise seg å bli skjebnesvangert.

Det var liten tvil om at det hadde blitt snakket i kulissene om både det ene og det andre i dagene før rittstart. Heroes of Telemark hadde slagplanen klar og sendte umiddelbart Eivind «Bjelle» Bjaaland i front. Bjaaland holdt jevnt høyt tempo, og lot Jostein «Jossi» Vinjerui ligge bak og hvile seg.

Trøndelag vs Telemark
Erik Hoff og Erik Eikebrokk lot ikke til å bry seg nevneverdig om at Telemarksheltene tidlig tok føringen på etappen. Men etter 5,8 kilometer skulle katastrofen slå inn for Bjaaland, som stilte med splitter ny girarm og nytt kjede. Kombinasjonen skulle tilsynelatende være dårlig og bare ett kvarter inn i Lour des France satt Bjelle på fortauskanten med hodet i hendene og med rennende tårer. Kjedet hadde røket, girarma var knekt og mulighetene i kampen om den gule trøya knust. Nå måtte Jossi gjøre jobben alene, bare tiden vil vise om han er sterk nok.

Etter å ha ristet av seg sjokket over å miste lagkameraten la Jossi seg i front for å kontrollere feltet. Hoff og Eikebrokk syntes tempoet var lavt og forsøkte å sende to ryttere i front. Jossi gjorde lurt i å ikke henge seg på det høye tempoet umiddelbart, men kjørte seg opp igjen i feltet på en kontrollert måte uten å forbrenne for mye krutt. Etter dette roet hovedfeltet seg ned og holdt seg samlet på vei inn i årets første helvetesbakke.

Sjokk-comeback
Samtidig kom rapportene om at Bjelle hadde fått nye krefter og bestemt seg for å løpe etappen. Det er ingenting i regelverket som sier at en rytter må sykle etappen, og for å kunne fortsette i i kampen om etappeseire og ikke minst lagkonkurransen bestemte Bjelle seg for å løpe de 12 kilometerne opp til toppen av Col d'Aspin. For en idrettsutøver, for en lagkompis, for en maskin. At det hjelper med EPO, bloddoping og lavkarbodiett er ikke til å komme utenom.

Lagkompis Jossi tok umiddelbart kontrollen i bunn av bakken og kjørte knallhardt for å riste av seg konkurrentene. Eikebrokk lå en stund bakerst og bet seg fast, men skulle etter 3-4 kilometer falle av i den tyngste 8%-stigningen. Det så ut til å bli en kamp mellom sammenlagtfavorittene Hoff og Jossi.

Samtidig som at Eikebrokk faller av tar Hoff over føringen. Jossi har tydeligvis åpnet i tøffeste laget og trenger en pust i bakken. Hoff glemmer å rykke og Jossi biter seg fast igjen. Etter 6 km øker Jossi tempoet på nytt og denne gangen er det Hoff som må slippe. Avstanden øker og øker og det virker å være avgjort. På det meste er avstanden oppe i 2 minutter, men Hoff kjører i sitt eget tempo, langer godt og fyller opp karbolagrene. Avstanden skal minke sakte, men sikkert, jo nærmere toppen duoen kommer. Hoff øker tempoet ytterligere og kniper innpå og er nå innenfor minuttet.

Krampefest
Samtidig har Eikebrokk dratt på seg kvadruppel krampe i lårene etter å ha gått tom for Powerade, Cola, Gel, vann og Monster. IL Tempo-rytteren går i veggen så det smeller og mye tyder på at Lour des France er over for denne gang.

Jossi holder jevnt tempo mot toppen, men er merkbart sliten nå. Hoff aner muligheten og benytter den godt. Etter etappetid på 51 minutter ruller Jossi først over toppen, mens Hoffa spurter inn 30 sekunder bak. Eikebrokk har funnet tilbake til tråkkfrekvens på 20 i minuttet og snirkler seg opp de siste 1,5 kilometerne 24 minutter bak etappevinneren.

Og så, utrolig nok, bare 6 minutter senere, jogger dagens store idrettshelt inn i målområdet til stormende applaus fra publikum og ryttere. Eivind Bjaaland er med det fortsatt med i Lour des Frances og laget hans, Heroes of Telemark, er ikke mer enn 5 minutter bak i lagkonkurransen.

Spurttrøya avgjøres i nedoverbakkene fra Col d'Aspin. IL Tempo Velociped sender begge sine i tidlig brudd, med Jossi halsende etter. Bjelle er sjanseløs, på to bein, og kjører feigt nedover. Hoff rykker, sjokkerende nok, på sin egen lagkamerat kilometeren før mål og ser ut til å ha kontroll, men Eikebrokk bruker kjempekreftene sine på oppløpet og spurter inn til 30 spurtpoeng og grønn trøye.

Klatrekonkurransen ledes naturlig nok av Jossi etter maktdemonstrasjonen på Col d'Aspin. Andre etappe går av stabelen i morgen og sykles fra Lourdes til Col d'Aubisque.

Oppsummering
1er etapé. Stage results
GC, Yellow jersey
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 51:35
2. Erik Hoff, IL Tempo Velociped, 52:05
3. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 1:15,00
4. Eivind Bjaaland, Heroes of Telemark, 1:21,10

1er climb, Polkadot jersey
1. Jostein Vinjerui Heroes of Telemark, 30
2. Erik Hoff, IL Tempo  Velociped, 20
3. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 10
4. Eivind Arne Bjaaland, Heroes of Telemark, 5

1er sprint, Green Jersey
1. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 20
2. Erik Hoff, Heroes of Telemark, 10
3. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 5

White jersey, ungdomstrøya
1. Jostein Vinjerui, Heroes of Telemark, 51:35
2. Erik Eikebrokk, IL Tempo Velociped, 1:15,00

Lagkonkurransen
1. IL Tempo Velociped, 2:07,05
2. Heroes of Telemark, 2:12,45 (+5,40)

Mest aggressive rytter
Eivind Arne Bjaaland, Heroes of Telemark (rasende etter at girkassa røyk)